A-vitamiini: Turkin ja limakalvojen kunnossa pysymiseen.
Suojaa elimistöä infektioilta ja on tärkeä aine hedelmällisyydelle ja kasvulle. (Tiineelle ja pennuille). Päinvastoin kuin ihminen, kissa ei voi hyödyntää A-vitamiinia kasvisravinnosta ja siten ovat kissat täysin riippuvaisia riittävästä vitamiinin tarjonnasta jota saa eläinperäisestä ruuasta.
A-vitamiini puute aiheuttaa hämäränäön heikentymistä, pennuilla luuston muutoksia, sikiövaurioita ja infektiotauteja sekä huonontaa tiinehtyvyyttä. Yliannoksesta seuraa liikkumisvaikeuksia, kipuherkkyyttä selkärangan kehityshäiriöitä.
D-vitamiini: Kissa tarvitsee D-vitamiinia luutumiselle ja luuston terveelle kasvulle. Jos sitä puuttuu ruokavaliosta kasvuikäiseltä kissalta, voi se johtaa luuston epämuodostumiseen tai heikkouteen vanhemmalla iällä.
E-vitamiini: E-vitamiini suojaavaa toimintaa elimistössä ja on suuri tekijä hedelmällisyydessä ja normaalin raskauden kulussa.
E-vitamiinin puute aiheuttaa keltarasvatautia rasvaista kalaa syövillä kissoilla.
Keltarasvatauti aiheutuu eläimen yksipuolisesta rasvaisella kalalla ruokkimisesta (esim. ihmisille tarkoitettu tonnikala). Kuumeilevaa ja kömpelöä kissaa hoidetaan E-vitamiinilla ja levolla. Hoidosta huolimatta kissa menehtyy, jos rasvakudosvauriot ovat pahoja.
K-vitamiini: K-vitamiini on olennainen osa verenhyytymiseen vahingon sattuessa ja se syntetisoi riittävän määrän mikro-organismeja kissan suolistossa.
B-vitamiini: B-vitamiinia tarvitaan hermostojen hyvinvointiin sekä ihon ja limakalvojen hyvinvointiin. Tärkeä myös verenmuodostumiselle ja lihaksistolle. Puutos saattaa johtaa maksan vaurioon sekä ihottumiin. Suurin riski puutokselle on kissoilla, jotka syövät pääasiallisesti rasvaista kalaa, koska nämä kalat sisältävät ainetta, joka tuhoaa B1-vitamiinia eli tiamiinia. Jos kala syödään vielä raakana,
B2-vitamiini eli riboflavonoidi, kontrolloi samankaltaista metabolismia ja haittaa normaalikasvua. Myöskin niasiinilla on monenlaisia tehtäviä,
B6-vitamiini auttaa proteiinia metabolisoitumaan ja uutta verta muodostumaan. Biotiinillakin on tärkeä tehtävä. Sen puutos johtaa ihon muutoksiin jopa kaljuuntumiseen asti, joka on aina oire kissan sairastumisesta. Biotiini voi käydä tehottomaksi, jos samaan aikaan syötetään raakaa kananmunanvalkuaista, koska se sisältää ytimen joka sitoo biotiinia ja siten estää imeytymisen.
B1-vitamiinin puutteeseen johtavat eräät raa’at järvikalat. Keittäminen tuhoaa tiaminaasientsyymin. Turkki- ja hermo-oireet johtuvat B1-vitamiinin puutteesta.B2-vitamiinin puute aiheuttaa karvanlähtöä ja iho-oireita, maksan rasvoittumista, anoreksiaa sekä kivesten vajaakehittymistä.B6-vitamiinin puute aiheuttaa anemiaa, painon laskua, kouristuksia ja munuaisvaurioita.
Pantoteenihapon puute johtaa kissan laihtumiseen ja maksan rasvoittumiseen sekä suolen limakalvojen vaurioihin.
B3-vitamiinin puute aiheuttaa syömättömyyttä, painonlaskua, apaattisuutta, ripulia, huonoa karvaa ja suun haavaumia, jotka kertovat niasiinin puutteesta.
Biotiinin (H-vitamiini) puute aiheuttaa iho-oireita, karvanlähtöä ja ripulia. Esim. raa’an munanvalkuaisen sisältämä avidiini(proteiini) tuhoaa biotiinia; primaari biotiinin puute ravinnossa on harvinaisempaa.
C-vitamiini on tarpeen kantoaikana ja imetyksen sekä infektiotautien ja niiden jälkihoidon aikana. Puute aiheuttaa ientulehdusta
A-,E-,B1-vitamiinit sekä Biotiini tuhoutuu keittäessä, varsinkin jos niitä ei ole alunperinkään ollut tarpeeksi. Siksi tarkkaa määrää on lähes mahdotonta kissanomistajan arvioida valmistaessa itse ruokaa ja siksi moni kyseenalaistaa kotiruuan antamista kissalle, riskinä yli- tai aliannostus.
PROTEIINIT: Elämä ei ole mahdollista ilman proteiineja. Proteiini on yhteisnimitys 20:lle aminohapolle, joita on olemassa kasvis- ja lihaproteiinina. Nämä eroavat toisistaan määrältään ja koostumukseltaan. Aminohapoista tauriini on tärkein kissanpennulle, ja sitä saa vain eläinperäisistä tuotteista. Pentu tarvitsee tauriinia ja tämä tekee sen riippuvaiseksi eläinperäisestä proteiinista. Proteiinin puutos aiheuttaa iho-ongelmia sekä turkin muutoksia.
MINERAALIT:
*NATRIUM on tavallisen suolan kaltainen ja huolehtii elimistön nestetasapainosta (suolojentasapaino)
*KALSIUM on tärkeä aine hampaille ja luustolle mutta on myös välttämätön veren hyytymiselle ja hermostojen ylläpitämiselle
*FOSFORI myötävaikuttaa lähes kaikkiin metabolisiin prosesseihin, taatakseen kalsiumin ja fosforin oikean saannin ei vain määrä, vaan myös mineraalien suhde toisiinsa nähden on tärkeää. Lihassa on yhtä vähän kumpaakin ja siten epätasapaino johtaa luuston ja hampaiden sairauksiin.
*MAGNESIUM tarvitaan hermoston ja lihaksiston ylläpitoon. Näiden lisäksi on muita aineita jotka ovat välttämättömiä pienissä määrin.
*SINKKI JA JODI on turkille tärkeä aine.
*KUPARI JA RAUTA tarpeellinen riittävälle verenmuodostamiselle.
Lähteet: Mirjamin kissanhoito-opas
Mypetstop.com health A-Z
Kirjoittanut Suna Österling 26.02.2003