Kissoilla, kuten meillä ihmisilläkin, on erilaisia tarpeita, jotka pitää ottaa huomioon kun kissa tulee uuteen kotiin. Mikäli sinulla ei ole koskaan ennen ollut kissaa lemmikkinä, on hyvä ottaa etukäteen selvää mitä täytyy hankkia ja mitä kissa elämänsä aikana tarvitsee. Tässä hieman ohjeita siitä, mitä kissasi tarvitsee ja miten kissan kanssa eletään.
Kun kissa tulee uuteen kotiinsa, älä jätä sitä heti yksin.
Ole sen kanssa, näytä miten uudessa paikassa mennään ja mistä löytyy mitäkin. Luultavasti pentua jännittää uuteen kotiin tuleminen, joten anna sen rauhassa tutustua paikkoihin.
Vesi- ja ruokakupit.
Markkinoilla on olemassa eri materiaaleista valmistettuja kuppeja kuten esimerkiksi lasisia, muovisia ja metallisia kuppeja. Joillakin kissoilla voi olla herkkyyttä esimerkiksi muovisia kippoja kohtaan, tämä herkkyys ilmenee ns. kissan aknena, eli kissalle ilmestyy leukaan mustia rupia. Jos tätä aknea ilmestyy, on syytä vaihtaa kipot johonkin toiseen materiaaliin. Ruokakuppi tulisi pestä aina ruokailujen välissä ja suositellaan, että jos kissa ei jaksa syödä kerralla kaikkea ruokaa, ei sitä ruokaa jätettäisi siihen kuppiin vaan laitettaisiin pois. Kissalla on myös oltava koko ajan raikasta vettä saatavilla.
Hiekka-astia, hiekkaa ja puhdistuslapio.
Ensimmäisenä tulee eteen hiekan valinta. Hiekkoja löytyy useita erilaisia, joten aina se ensimmäisenä ostettu ei ehkä olekaan sopivinta. Jotkut hiekat kulkeutuvat kissojen mukana enemmän, toiset taas vähemmän. Jotkut hiekat myös pölyävät enemmän kuin muut. On olemassa paakkuuntuvaa hiekkaa, paakkuuntumatonta hiekkaa ja myös puupohjaisia valmisteita.
Hiekan valinnan jälkeen on laatikon valinta: Hiekkalaatikoita löytyy avoimina, katollisina ja myös luukullisina. Hiekan laatu ja pennun tottumukset vanhassa kodissa ovat ratkaisevassa asemassa laatikkoa ja kissanhiekkaa valittaessa. On hyvä aloittaa tutulla hiekalla ja laatikkomallilla. Puhdistuslapio on myös tärkeä. Paakkuuntuvalle hiekalle paras vaihtoehto on sellainen lapio, jossa on reikiä. Tällöin laatikosta saa puhdistettua vain sen märän käytetyn hiekan, jolloin kuiva hiekka valuu lapion läpi takaisin laatikkoon. Hiekkalaatikko tulisi pestä säännöllisesti. Samalla kun laatikko pestään pitäisi myös hiekat vaihtaa kokonaan.
Pentu on oletettavasti jo vanhassa kodissaan opetettu käymään laatikolla. Kun pentu tulee uuteen kotiin, se ei tiedä missä uusi hiekkalaatikko sijaitsee. On tärkeää näyttää pennulle missä se on, ettei pääse sattumaan vahinkoja. Näin pieni pentu voi ymmärtää paremmin laatikon tarkoituksen. Jos aikuinen kissa lopettaa hiekkalaatikolla käymisen ja rupeaa pissailemaan muualle, voi syitä olla monia. Esimerkiksi virtsatietulehdus voi aiheuttaa sen että tulee pissat vahingossa. Pissaongelmainen kissa on syytä viedä eläinlääkärille tutkittavaksi. Leikkaamattomat kissat harrastavat usein merkkailua eli pissaavat reviirinsä rajat – tähän auttaa kissan leikkauttaminen eli uroksen kastrointi tai naaraan sterilointi. Muutenkin kissan leikkauttaminen on sen terveyden kannalta hyvä asia.
Raapimispuut ja kiipeilytelineet ovat kissalle tärkeitä.
Jos kissalla ei ole mitään mihin teroittaa kynsiä, se luultavasti teroittaa ne siihen, mistä parhaiten kiinni saa. Yleensä sohvat ovat kissan kynsimisen kohteita, siksi ainakaan nahkasohva ei ole tuoreeseen kissakotiin se sopivin. Nahkaan kynnen jäljet jäävät helposti näkyviin. Kangassohva voi olla tässä mielessä parempi ratkaisu, mutta jokainen tietysti tekee valinnat omien mieltymystensä mukaan. Nahkasta taas karvat on helpompaa poistaa. On siis hyvä hankkia kissalle oma puu, jota saa luvalla raapia. Tällaisia puita on monenlaisia. Raapimispuuksi kelpaa aivan hyvin myös itse tehty teline. Raapimis- ja kiipeilypuut tuovat kissalle mukavaa tekemistä. Puita pitäisi olla ainakin yksi, mutta mitä useampi sitä parempi.
Turkin- ja terveydenhoitovälineet.
Kissan perusvälineisiin kuuluu ainakin kynsisakset, lisäksi tarvittaessa kampa ja harja kissan turkista riippuen. Kampa ja harja valitaan kissan turkin pituuden mukaan, varsinkin pitkäkarvaisille kissoille kampa ja harja ovat tärkeitä, mutta myös lyhytkarvaisen kissan turkkia voi joskus olla hyvä harjailla. Ohjeet oman kissasi turkin hoitoon saat parhaiten kissasi kasvattajalta. Kynsisakset ovat tärkeät. Leikkaamalla kynnet tarpeeksi usein, esimerkiksi kerran viikossa, tekee itselleen palveluksen, sillä tylpillä kynsillä ei saa niin paljon tuhoa aikaan, jos kissa vaikka innostuu raapimaan sitä sohvaa. Kynsiä leikattaessa pitää katsoa tarkkaan, kuinka paljon leikkaa. Kynnen ydin näkyy kissalla punaisena. Valkoisen osan leikkaaminen ei kissaa satu, mutta jos vahingossa leikkaa ytimeen, kissa varmasti muistaa sen loppuelämänsä. Kynsien leikkuuseen kannattaa totuttaa ihan pennusta alkaen. Kissan terveydestä pitää huolehtia yhtä paljon kuin huolehtii omastaankin. Jos huomaa kissan käyttäytymisessä tai olemuksessa muutoksia, pitää sen syy selvittää.
Kuljetuslaatikko on hyvä olla olemassa.
Kissaa on paljon mukavampi kuljettaa esimerkiksi eläinlääkäriin, kun sillä on oma kuljetuslaatikko, jossa se saa olla rauhassa. Se on myös turvallisempaa kuin esimerkiksi kissan pitäminen sylissä autossa. Markkinoilta löytyy paljon erikokoisia ja mallisia kuljetuslaatikoita. Pääasia on, että se on tukeva eikä kissalle liian pieni.
Lelut.
Jokainen kissa tarvitsee virikkeitä. Lemmikkieläinkaupoista saa paljon erilaisia leluja ja virikkeitä, mutta aivan hyvin niitä voi tehdä itsekin. Vain mielikuvitus on rajana! Kannattaa kuitenkin muistaa, että leluista ei saisi irrota pieniä osia eikä esimerkiksi narua kannata jättää kissalle vapaasti saataville, ettei se syö niitä.
Vaaralliset paikat.
Kissan tultua pitäisi aina muistaa huolehtia sen turvallisuudesta. Ei saa jättää valvomatta palavia kynttilöitä, kuumaa liettä tai mitään muutakaan, joka voisi vahingoittaa kissaa. Monissa kissakodeissa on liesien säätövivut suojattu niitä varten tehdyillä muovisuojilla, jottei kissa yksin ollessaan saa niitä vahingossa laitettua päälle. Ikkunat ja ovet olisi hyvä pitää kiinni, tai ainakin suojata ne, ettei kissa pääse karkaamaan. Kerrostalossa asuttaessa pitää muistaa myös estää parvekkeelle pääsy, ettei kissa pääse putoamaan sieltä. Parvekkeen voi myös rajata suojaverkolla, jolloin kissan on turvallista ulkoilla siellä. Sähköjohdot on hyvä suojata, koska jotkut kissat pitävät johtojen pureskelusta, minkä takia on hyvä ostaa johdonsuojia. Monet kissat eivät kuitenkaan välitä johdoista lainkaan. WC-pöntön kansi pitäisi opetella sulkemaan, sillä monia kissoja kiinnostaa vesi. Pönttöön voi pudota helposti ja esimerkiksi pieni pentu ei välttämättä pääse sieltä omin avuin pois. Myös kaikki myrkylliset aineet, kuten pesupulverit, pitäisi pitää pois kissan ulottuvista. Kannattaa myös ennen pennun tuloa selvittää onko asunnossa myrkyllisiä kasveja, sillä monet kissat pitävät kasvien pureskelusta. Tätä kasvien tuhoamista voi hillitä laittamalla kissalle oma ruohopurkki, purkkiin voi laittaa vaikka kauraa, tai ihan tavallista ruohoa.
Teksti: Marika Landen & Päivi Kahila, InCat Suomi