Kirjoitus on julkaistu Ragbag – ja Ragfans-lehdessä v. 2002, kirjoittaja Jon Bowen BVetMed MRCVS DipAS (CABC), käännös Outi Kuisma-Parwar.

Esittely

Kissa on ainutlaatuinen ainoa kesyttämätön lihansyöjä, joka elää seuraeläimenä. Miksi kesyttämätön? On aivan sama, mitä pinnallisia ruumiillisia muutoksia me jalostamme kissoihin, ne kuitenkin säilyttävät metsästys- ja sosiaalisen käyttäytymisensä sellaisenaan. Koiria ja hevosia on kesytetty ja valikoivasti jalostettu useiden kymmenien tuhansien vuosien ajan tarkoituksena jalostaa pois ne ominaisuudet, joista emme pitäneet tai joita emme pitäneet hyödyllisinä. Kissat olivat paljon onnekkaampia, niiden metsästyskäyttäytyminen oli juuri sitä, mitä tarvitsimme ja niinpä niiden luonnollista käyttäytymistä ei ole muutettu paljoa jalostuksella.

Ainoa ongelma on, että tietyt suuntaukset nykyaikaisessa asumisessa ja talojen suunnittelussa aiheuttavat joitain vaikeuksia kissoille. Niinpä, sillä aikaa kuin koiran tapauksessa olemme jatkaneet niiden suuntausten jalostamista, jotka sopivat paremmin kesyyn rooliin, kissan tapauksessa meidän täytyisi oikeastaan sopeuttaa kotiympäristö sopimaan kissan vaatimuksiin. Varmistuaksemme siitä, että teemme oikein, meidän täytyy ensin ymmärtää kissan normaalia käyttäytymistä ja elämäntyyliä.

Ryhmässä eläminen

Kissojen oletettiin usein olevan yksinäisinä eläviä eläimiä, jotka kohtaavat toisensa vain suvunjatkamistarkoituksessa. Nyt tiedämme, ettei asia ole niin ja itse asiassa kissat ovat erittäin sosiaalisia ja muodostavat ryhmiä, jotka yhdessä hoitavat pentuja ja pitävät huolta territoriosta. Kuitenkaan kissojen EI TARVITSE elää ryhmissä; ne jäävät aina yksinäisiksi metsästäjiksi ja halu elää ryhmässä vaihtelee yksilöiden välillä. Luonnollisessa kissaryhmässä on toisilleen sukua olevia naaraskissoja, nuoria kissoja ja pentuja. Uroskissat jättävät ryhmän kasvettuaan aikuisiksi, vaeltaen naaraskissaryhmien välillä suurella alueella, jopa useiden kymmenien neliökilometrien alueella. Lemmikkikissaryhmän jäsenet ovat harvemmin sukua toisilleen ja niissä voi olla kastroituja uroksia ja naaraskissoja. Kissojen kastraatio mahdollistaa jopa näiden ei-sukulaiskissojen elämisen yhdessä suhteellisessa rauhantilassa, mutta täytyy muistaa, että sellaiset ei-luonnolliset ryhmät ovat aina vähän epätasapainossa ja niinpä meidän täytyy pitää huolta, että ympäristö on sellainen, että harmonia säilyy.

Metsästys ja syöminen

Villit ja vapaat kissat käyttävät jopa 8 tuntia päivässä metsästykseen. Ne tekevät 100-150 yritystä pyydystää riistaa, mutta vain 10 % yrityksistä onnistuu. Kissat ovat sen takia tottuneet epäonnistumisiin, minkä vuoksi niillä on äärimmäisen sitkeyden maine! Tärkein asia muistaa on, että syömistä ja metsästämistä ei säätele sama motivaatio. Ääni ja liike laukaisevat metsästämisen, niinpä jopa täysin kylläiseksi syönyt kissa ajaa takaa ja pyydystää saalista. Itse asiassa kylläinen kissa voi muodostua suuremmaksi hyvinvointiongelmaksi villieläimille, koska se leikkii saaliilla kauemmin ja tappaa sen hitaammin.

Lemmikkikissalla on sen takia jopa 8 tuntia vapaata aikaa ja paljon kerääntynyttä metsästysmotivaatiota. Tämä turhautuminen voi johtaa ”leikkimetsästykseen”, jolloin kissa metsästää ihmisiä tai toisia eläimiä, tyypillisesti hyppien ihmisten jaloille tai metsästäen tai jahdaten muita eläimiä. Tämä voi olla erittäin kivuliasta ja hämmentävää.

Luonnossa kissat vievät ruoan pois paikalta, jossa ne ovat tappaneet sen ja syövät sen rauhallisessa piilopaikassa kaukana toisista kissoista. Syöminen ei ole kissoille sosiaalinen tapahtuma kuten se on koirille ja ihmisille. Ainoan poikkeuksen muodostavat pentuja hoitavat naaraat, kun ne tuovat loukkaantuneita villisaaliita takaisin näyttääkseen jälkikasvulleen, kuinka ne purraan kuoliaaksi ja näyttääkseen metsästyskäyttäytymistä.

Niinpä kissaa ei ole suunniteltu syömään yhtä tai kahta katettua ateriaa yhteiskupista ja olemaan käyttämättä energiaa sen hankkimiseen. Tämä epäsuhta luonnollisen käyttäytymisen ja sen välillä, mitä kotona on tarjolla, luo monia ongelmia. Joistakin kissoista tulee melko pelokkaita ja levottomia, kun ne yrittävät syödä kotona, koska niillä voi olla kilpailu toisten kissojen kanssa ja ne eivät voi viedä ruokaa pois ja syödä muualla. Siksi näemme usein kissojen lähestyvän ruokakuppia hyvin VAROVASTI tai yrittävän ottaa tassullisen ruokaa kantaakseen sen pois syötäväksi.

Ratkaisuna on panna monta ruokintapaikkaa ja käyttää aktivointiruokkijoita, jotka pakottavat kissan työskentelemään ruokansa eteen. Nämä ovat halpoja tehdä. Tyhjään 250 ml muovipulloon tehdään reikiä ja pullo täytetään kuivamuonalla. Kissa voi pyörittää tätä eteenpäin lattialla tai jopa vetää sitä mukanaan. Jos reikien lukumäärä on oikea, kissan ehkä täytyy viettää useita tunteja päivässä saadakseen ruokaa!

Leikkiminen on myös hyvä tapa käyttää osa kissan ajasta ja energiabudjetista. Onkivapoja ja laser pointtereita voi käyttää pyydystyskäyttäytymisen stimulointiin; syöksymiseen, ryntäämiseen lattian poikki tai varjoissa väijymiseen. Aktivointi-syöminen ja leikkiminen tyydyttävät metsästysmotivaatiota ja vähentävät villieläinten saalistusta. Se on myös hyvä ratkaisu kissalle, joka on oppinut leikitellen metsästämään ihmisiä.

Tervehtiminen, turkin hoitaminen ja hankaaminen

Kissat viettävät noin 30 % hereilläoloajastaan hoitamalla turkkiaan. Vaikka kissat hoitavat myös toisiaan, tiedämme, että yksinelävät kissat ovat aivan yhtä puhtaita kuin ryhmässä elävät, joten kissat eivät tarvitse toisiaan pysyäkseen puhtaina. Keskinäinen hoitaminen ja hankaaminen eivät sen tähden ole ainoastaan puhtauden takia, ne ovat myös osa ystävyssuhteitten hoitoa ryhmän sisällä ja ovat sosiaalisen kanssakäynnin pääosa. Nuolemalla toisiaan ja hankaamalla itseään toisia vasten kissat luovat ”ryhmätuoksun”, joka identifioi ne kaikki. Tämä on ensisijainen tunnistamistapa ja kissat, jotka menettävät tämän hajun ovat vaarassa joutua toisten hyökkäyksen kohteeksi tai joutua erotetuksi ryhmästä. Yleisiä syitä ryhmähajun menettämiseen ovat peseminen, matkat eläinlääkäriin tai toisista erossa oleminen kissalassa. Monia kissojen välisiä sosiaalisia ongelmia voidaan helpottaa tai estää tarkoituksellisesti siirtämällä naaman ja kupeitten tuoksuja kissalta toiselle joka päivä. Kangaspalalla otetaan talteen feremoneja naamasta ( korvien edestä ja suupielien ympäriltä ja leuasta) ja kupeista joka kissalta. Kangaspalaa hangataan sitten vuorostaan joka kissaan, jolloin kissaan tarttuu kaikkien tuoksut.

Kissojen väliset kontaktit ovat tärkeitä, mutta kissojen käytös on paljon enemmän ”hands off” kuin voisimme odottaa, jopa toisistaan pitävien kissojen välillä. Tyypillinen lähestyminen olisi, kun kaksi kissaa kävelee toisiaan kohti häntä pystyssä ja antavat hiljaisen äänen. Istuva kissa voi käyttää hidasta silmänvilkutusta katsekontaktina näyttääkseen ystävällisyyttään. Tätä normaalia ei-kontakti-tervehdystä kissojen välillä harvoin seuraa hoitaminen tai hankaaminen. Sopiaksemme siihen, mitä kissat haluavat, meidän täytyy muistaa, että joillekin kissoille puhuttu tervehdys ja hetkellinen katsekontakti voivat olla enemmän kuin tarpeeksi ystävyyden osoittamiseen. Jos kissalle on annettu yksi ainoa silitys ja sitten jätetty se rauhaan, on täysin mahdollista, että kissa tulee takaisin ja pyytää enemmän huomiota, jos se haluaa sitä. Ennen kaikkea meidän täytyy olla tarkkana, ettemme sekoita kissojen tervehdysseremonioita ja ruoanpyyntöjä keskenään. On aivan liian helppoa ylisyöttää kissoja, kun ne oikeastaan haluavat vain sanoa ”hei”!

Virtsaaminen ja ulostaminen

Ei ole yllätys, että nämä myös ovat yksinäisiä aktiviteetteja, mutta lisäksi kissat eivät yleensä käytä vessoja, jotka ne jakavat toisten kissojen kanssa. Luonnossa kissat, jotka polveutuvat aavikkoeläimistä, valitsevat ulostuspaikakseen jonkin hiekantapaisen materiaalin.
Ne menevät vessaan piilopaikoissa territorionsa rajoilla kaukana syömispaikasta, lepopaikasta ja metsästyspaikasta, käyttäen yhtä vessaa ulostamiseen ja yhtä virtsaamiseen.

Vertaa tätä kesyn kissan ympäristöön. Ulkona vessoja voi olla muutama harvassa, koska maa voi jäätyä kovaksi ja meillä on taipumus panna laatoitusta ja kasveja joka paikkaan. Sisällä voi olla vain yksi kissanhiekkalaatikko vilkkaalla paikalla tai käytävällä, joka on lähellä syönti- ja lepopaikkaa. Ei kovin houkuttelevaa, joten ei ole yllättävää, että kissoilla on usein vessaongelmia kotona. Ratkaisu on yksinkertainen, mutta ei aina niin mukava. Että saataisiin maksimihyväksyntä, vessojen lukumäärän pitäisi olla 1 per kissa plus 1 ylimääräinen. Joitakin kissanhiekkoja tulee välttää: puuhakepohjaisista hiekoista erittyy pineoleiksi kutsuttuja kemikaaleja, jotka haisevat pahalle ja tarttuvat kissan jalkoihin. Deodorantteja sisältävät ja hajustetut hiekat ovat myös samalla tavoin inhottavia kissoille. Kissoille, jotka käyvät ulkona, on toinenkin ratkaisu. Kuten aikaisemmin mainitsin, kissat ovat kotoisin aavikolta ja hiekka on niille houkutteleva vessa. Vessoja voi kaivaa pihan kulmiin, piiloon kukkapenkkien keskelle, niin että kissoilla on yksityisyyttä. Ne kannattaa kaivaa 60 cm syvyyteen, samankokoisiksi kuin kissanhiekkalaatikko. Pohja täytetään 1/3 soralla ja sitten reikä täytetään pehmeällä hiekalla, jota käytetään tavallisesti lasten leikkikentillä. Nämä vessat ovat yleensä itsensä puhdistavia, mutta silloin tällöin on hyvä ottaa ulosteet pois. Nämä eivät koskaan jäädy ja niitä voi käyttää koko vuoden.

Lepo ja juoksenteleminen

Yksityisyys on hyvin tärkeää kissoille ja ne käyttävät korkeutta saavuttaakseen sen. Luonnossa ne käyttävät hyväkseen korkeita näköalapaikkoja puissa, joita on helppo puolustaa toisia kissoja vastaan ja ne antavat kissoille hyvän näköalan sinne, missä voisi olla riistaa. Välttääkseen parasiitteja, kuten kirppuja, kissat vaihtavat yhdestä lepopaikasta toiseen, joten joka kissalla on useita erilaisia lepopaikkoja ympäri territorion.
Taas kerran tämä on vastakohtana sille, mitä tyypillisessä modernissa kodissa on tarjolla. Nykyinen muoti suosii matalia sohvia ja muutamia hyllyjä tai korkeita huonekaluja, jolloin kissalla ei ole mitään paikkaa, mihin kiivetä tai piiloutua. Ilman mahdollisuutta paeta ja tarkkailla ympäristöä kissa on paljon alttiimpi stressille. Tämä voi johtaa stressiin liittyvään käytökseen kuten ylisyöntiin ja ylimitoitettuun turkin hoitoon, jotka ovat itsensä rauhoittamiseen luotuja käyttäytymismalleja, jotka auttavat kissaa vähentämään omaa stressiään. Jos haluamme pitää kissat onnellisina meidän pitäisi luoda niille paljon kiipeily- ja piilopaikkoja, useita per kissa, niin ettei ole mitään kilpailua.

Hajumerkkaus ja raapiminen

Raapimisella on useita tehtäviä kissoille:
– teroittaa kynnet ja pitää ne terävinä
– venytellä lihaksia levon jälkeen
– jättää näkyviä ja hajumerkkejä signaaliksi toisille kissoille
Kissoille on houkuttelevaa raapia pintoja, joissa on pystyraitoja ja joiden materiaali on sellaista, että kynnet kaivautuvat siihen. Valitettavasti huonekalut ja tapetit voivat kuulua näihin. Jos haluamme estää kissoja raapimasta esineitä, joita arvostamme, meidän täytyy tarjota niille useita vaihtoehtoja. Kissat yleensä venyttelevät nukkumisen jälkeen, joten on järkevää panna ainakin yksi raapimispuu lähelle kissan lepopaikkaa. Kynsien teroittaminen vaatii yleensä paksua vahvaa materiaalia , että se poistaa vanhat kynnen kerrokset. Paksu matto, sisal-köyttä kierrettynä puun ympärille tai pala puuta, jossa on paksu kaarna ovat kaikki oikeita rakenteeltaan, mutta joka kissalla on omat suosikkinsa. Kun kissat raapivat, ne myös jättävät hajusignaalin, jolla ne merkitsevät territoriotaja pelottavat vieraita alueelle tunkeutuvia kissoja. Kaikista luonnollisin tälle raapimiselle on territorion laita puutarhassa. Valitettavasti on vain harvoja sopivia esineitä, joita kissa voi raapia. Paras idea on järjestää muutamia puuhalkoja, joissa on vahva kaarna ja panna palasia vedenpitävää mattoa pylväisiin tai aitoihin, että kissalla joitakin täydellisiä raapimispaikkoja. Jos nämä vielä merkitään pystyraidoilla ja raaputetaan metalliharjalla, ne ovat kissan mielestä vielä houkuttelevampia.

Raapiminen on myös osa näkyvää näytöstä toisille kissoille. Näemme yhden version tästä, kun lemmikkikissa hautaa kyntensä huonekaluun ja sitten ottaa meihin katsekontaktin. Niin pian kuin näemme kissan ja liikahdamme rankaisemaan sitä raapimisesta se raapii nopeasti pari vetoa ja sitten juoksee leikkisästi pois. Koko juttu on tehty huomion herättämiseksi! Jos haluamme lopettaa tämäntapaisen raapimisen meidän täytyy varmistua, että kun panemme johonkin raapimispuun, se on paikassa, jossa voimme tehdä selväksi kissalle, että olemme huomanneet kissan, kun se raapii, niin että kissa saa juuri sen huomion, jota se on raapimisellaan halunnut. Itse asiassa on aina tärkeää panna kaikki raapimispuut juuri niihin paikkoihin, missä kissalla on aikaisemmin ollut taipumusta raapia. Ei ole mitään järkeä panna niitä nurkkiin tai piiloon pois näkyvistä, koska kissa ei sitten käytä niitä.

Toinen hajumerkkaustapa, jonka tunnemme, on virtsalla merkkaaminen ja kasvo/kuverauhasten hankaaminen. Virtsalla merkkaus on normaali tapa hajumerkata ja sitä käyttävät sekä uros- että naaraskissat. Kissa merkkaa strategisia paikkoja, joista hajumerkki on helposti toisten kissojen löydettävissä. Emme täydellisesti tiedä merkkauksen merkitystä, mutta se antaa tietoja toisille kissoille identiteetistä ja merkkaajan lisääntymiskierron vaiheesta. Uskotaan, että kissat käyttävät merkkausta kontrolloidakseen territoriotaan ja välttääkseen suoraa kontaktia toistensa kanssa siellä, missä toisen territorio kohtaa toisen. Kotiympäristössä merkkaaminen on todennäköistä, jos ruoan, veden ja lepopaikkojen määrä ei ole riittävä kissojen lukumäärään nähden. Tämä luo stressiä ja jos ei ole muuta keinoa hajumerkata, kissa merkkaa virtsalla. Tämän takia ym. paikkoja pitää olla runsaasti ja raapimispuut ovat olennaisia vaihtoehtoisena hajukommunikointikeinona.

Naaman ja kupeitten hankaamista käytetään kotona ja territorion ydinosassa, se jättää hajun, jolla on rauhoittava vaikutus kissaan. Kastroitujen uroskissojen voi olla vaikeaa jättää sellaisia merkkejä, koska leikkauksen jälkeen naaman ja kupeitten rauhasten toiminta heikentyy.

Kävelypolut

Monet nisäkkäät oppivat käyttämään valmiita polkuja liikuskellakseen territoriossaan. Hiiret ja rotat juoksevat valmiita polkuja pitkin, koska täten voivat maksimoida nopeutensa paetessaan takaisin piiloihin takaa-ajajiltaan. Kissat myös käyttävät valmiita kävelypolkuja. Voit nähdä sen, jos annat ruohon kasvaa pitkäksi; kissa jättää merkkejä maahan painuneella ruholla. Voimme käyttää tätä hyväksi tehdessämme vessoja, lepopaikkoja ja raapimispaikkoja. Jos ne pannaan kissan käyttämien reittien varteen, voimme taata sen, että ne löydetään ja niitä käytetään.

Jos haluamme estää kissaa menemästä pois puutarhasta tai menemästä toisen ihmisen pihalle, voimme tukkia nämä polut ja kestää jonkin aikaa, kunnes kissa valitsee uuden reitin. Joissakin tapauksissa ne eivät koskaan löydä toista reittiä, mutta jos jatkamme uusien pihalta pois johtavien polkujen tukkimista, kissa lopettaa lopulta siihen suuntaan menemisen yrittämisen.

Yhteenveto

Toivottavasti on selvää, että normaali koti on monin tavoin puutteellinen, mikä voi tehdä kissan elämän surkeaksi. Muutamilla perusmuutoksilla on mahdollista korjata tämä ja antaa kissojemme nauttia paljon paremmasta elämän laadusta.

Jon Bowen BVetMed MRCVS DipAS (CABC)
Best Behaviour
42 Hove street
East Sussex
BN3 2DH, UK
jon (at) soundsscary.com

Artikkelin kirjoittaja Jon Bowen valmistui eläinlääkäriksi 1992 Royal Veterinary Collegesta ja meni yleispraktiikkaan. Suoritettuaan diplomin seuraeläinten käyttäytymisterapiassa hän nyt hoitaa vain käyttäytymisongelmista kärsiviä lemmikkieläimiä. Hän ottaa vastaan ympäri Etelä-Englantia ja on vieraileva käyttäytymisterapeutti-eläinlääkäri Royal Veterinary Collegessa. Jon on yhteyssihteeri The Companion Animal Behaviour Therapy Study Group:issa. Hän kirjoittaa ja luennoi eri aiheista mm. eläinten käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista.