Tekstit ovat joko suoraan InCatin sivuille lisättyjä tekstejä tai kerätty InCat Forumiin kirjoitetuista vastauksista.

 

Syyt, miksi kissa saattaa repiä tai nuolla karvojaan liian ahkerasti?

  • Allergiat
  • Stressi ja muut psyykkiset seikat
  • Hormonihäiriöt
  • Kissan yleiskuntoa heikentävät sairaudet (kissan sairastelu usein näkyy karvan kunnossa)
  • Hilseily/ihon kuivuminen voi aiheuttaa samanlaista käytöstä. Hilseily puolestaan voi johtua liian kuivasta sisäilmasta, ruokavaliosta (rasvahappojen liian vähäinen määrä ravinnossa, vitamiinien puute, allergiat jne.), erilaisista muista iho-ongelmista, kuten bakteeriperäiset tulehduksista tai sienitartunnasta tai muista kissan yleiskuntoa heikentävistä seikoista
  • Kutina voi johtua myös  ulkoloisista tai hyönteisten pistosta, naarmuista jne. ja johtaa siihen, että kissa repii karvojaan päästäkseen eroon kutinasta.

Mitä tehdä, kun kissa repii tai nuolee itseään liikaa?

Eläinlääkärille kannattaa hakeutua, jos oireilu jatkuu pitkään ja erityisesti jos kissan kunto muuten vaikuttaa heikentyneeltä. Ennen eläinlääkärille menoa kannattaa kuitenkin itse miettiä mahdollisimman tarkkaan iho-ongelmaan liittyvät seikat: kissan yleinen terveydentila, ruokinta, rokotukset ja loishäädöt, mahdolliset matkat tai hoidossaolot ennen oireita, ruokakupin materiaali, nukkumapaikka, lajitoverit tai perheen muut lemmikit (onko heillä mahdollisesti samantyyppisiä ongelmia). Mitä paremmin pystyt itse hahmottamaan mahdollisia ongelmakohtia, sen helpompi eläinlääkärin on lähteä selvittämään mistä kutina johtuu.

Sienitartunnat ovat lisääntyneet, ja ne ovat ongelmallisia siksikin, että sieni voi tarttua kissasta myös ihmisiin. Sienitesti on helppo ja melko halpa testi, tosin tuloksen saaminen vie oman aikansa (3-4 viikkoa vähintään). Eläinlääkäri voi ottaa testin ja lähettää sen edelleen tutkittavaksi. Sieni-infektio voi olla myös oireeton, siksi talouksissa, joiden kissat käyvät usein näyttelyissä tai kissoja käytetään kasvatuksessa, kannattaisi määräajoin ottaa sienitestejä (vähintään satunnaisesti yhdestä tai useammasta kissasta), vaikkei minkäänlaisia iho-ongelmia esiintyisikään. Sienitartuntatilanteessa eläinlääkäri osaa antaa parhaat neuvot siitä, miten sienitartunta tulee hoitaa (joka tapauksessa kyse on pitkästä prosessista, hoitona sekä ulkoinen että sisäinen lääkitys sekä kissan elinympäristöstä sienen hävittämiseen liittyvät toimenpiteet).

Kutinaa voi yrittää helpottaa ajamalla karvaa kutina-alueiden ympäriltä ihon pinnan ilmastamiseksi, käsitellä pintaa desinfiointiaineilla (esim. laimennetulla Betadine-paikallisantiseptilla), suojata aluetta raapimiselta / nuolemiselta. Usein kissan itse voi aiheuttaa itselleen niin pahoja raapeita, että niiden hoitoon tarvitaan antibiootteja.

Loistartuntatapauksissa kissaa pestään loisshampoolla, useita kertoja esimerkiksi viikon välein (loisten elinkierto saattaa olla yli kuukaudenkin mittainen). Loistartuntatapauksissa pesukuurin ohella siivotaan kotona perusteellisesti etenkin makuupaikat ja hoitovälineet. Hoitoa voidaan tehostaa eläinlääkärin pistoksina annettavilla valmisteilla.

Allergisista syistä johtuvat ihosairaudet ovat lisääntyneet kissoilla. Syitä on useita (geneettisesti liian kapea jalostus, ruokinta huonolaatuisilla, teollisilla valmisteilla, ympäristön saastuminen, teknokemian tuotteiden, kuten pesuaineiden ja hajusteiden lisääntynyt käyttö, eläinpopulaatioiden koon kasvaminen jne.). Ruoka-aine-allergioita voi yrittää selvittää itsekin ruokavalion muutoksin. Ruokavalio muutetaan ensin mahdollisimman vähän allergioita aiheuttavaan ruokavalioon (ruoka-aineina kana, riisi, lammas) 3 – 10 viikon ajaksi. Samalla muutetaan ruokakupit teräksiksi tai keraamisiksi. Jos oireet häviävät hypoallergeenisen ruokavalion aikana, voidaan lähteä selvittämään, mikä aine aiheuttaa oireet. Eli ruokavaliota muutetaan ruoka-aine kerrallaan ja katsotaan muuttuuko tilanne. Muutokset alkavat yleensä näkyä parin viikon sisällä. Ellei tällä keinolla löydy apua, eläinlääkäri voi ottaa erilaisia allergiatestejä (veri- tai ihotestejä). Aina niidenkään avulla syy ei kuitenkaan selviä. Hoitona käytetään allergisoivan altisteen karsintaa, tulehduksen vastaisia hoitoja (antihistamiinit, rasvahappovalmisteet, immuniteetin stimulaattorit) sekä mahdollisesti siedätyshoitoa.

Hormonaalisista syistä johtuviin ongelmiin eläinlääkäri pystyy antamaan hoitoa, psyykkisten tekijöiden aiheuttamiin ongelmiin kissan elämänlaadun parantaminen voi tuoda apua. Helli siis kissaasi enemmän tai leiki sen kanssa enemmän. Jos perheeseen on juuri tullut uusi perheenjäsen, osoita entistä enemmän huomiota vanhalle kissallesi, tai anna kissalle mahdollisuus päästä helpommin omaan rauhaansa.