Ylipaino kissoilla, samoin kuin ihmisilläkin, on viime vuosina lisääntynyt ravitsemuksellinen ongelma. Amerikkalaiset ja ruotsalaiset lähteet sanovat, että jopa 25 – 40 % kissoista on ylipainoisia. Vastaavaa suomalaista tietoa en löytänyt, mutta yleensä seuraamme näitä kahta maata ainakin hyvin pian, joten ongelma on varmaan lisääntymässä meilläkin.
Ylipainoisuus uhkaa useimmiten leikattuja kissoja, mutta myös leikkaamattomilla vanhoilla kissoilla esiintyy helposti paino-ongelmia. Naaraat ovat alttiimpia liikapainolle kuin urokset; tämä johtuu hormonaalisista tekijöistä.
Mistä tietää, että kissa on ylipainoinen?
Painoa arvioidessa lähdetään liikkeelle kissan rodusta ja sukupuolesta, jotka määrittävät normaali-painon. Kun kissa punnittaessa painaa 15 % enemmän kuin ihannepainon mukaan pitäisi, voidaan jo puhua liikalihavuudesta. Jos painoa ei ole ihan näin paljon, puhutaan ylipainosta.
Liikapainoa voidaan myös arvioida kokeilemalla kylkiluita. Jos ne tuntuvat normaalisti kevyellä kyljen painamisella, kissan paino on normaali. Ylipainon kyseessä ollessa kylkiluut tuntuvat vasta selvästi painamalla ja liikalihavalla kissalla ei kylkiluita tunnu ollenkaan. Muita liikapainon merkkejä ovat usein kissan väsyminen ja hengästyminen sekä liikuntatilanteiden välttäminen, tavallista runsaampi nukkuminen ja yleinen pahantuulisuus.
Ylipainon syitä
Ongelman syynä pidetään samaa kuin ihmisilläkin eli kissa syö enemmän kuin käyttää = energian saanti on suurempaa kuin sen kulutus.
· kissa saa liikaa ruokaa
· kissa saa liikaa makeisia
· kissalle annetaan ruoantähteitä tai se osallistuu ruoanlaittoon ja saa makupaloja
· kissa ei liiku tarpeeksi
· kastrointi vähentää kaloritarvetta jopa 30 %:lla
· aineenvaihduntasairaudet (harvinaisia)
Ylipainon riskejä
Ylipaino lisää kaikenlaisia kissan terveysriskejä. On todettu, että liian lihavat kissat sairastuvat helpommin ja taudit ovat kohtalokkaampia kuin normaalipainoisilla. Ylipaino lisää riskiä sairastumiseen ja vaikeuttaa hoitamista erityisesti seuraavissa taudeissa:
· sokeritauti (diabetes mellitus)
· nivelrikko ja selkävaivat
· sydän- ja keuhkosairaudet
· maksataudit
· syöpä
Myös nukuttamisessa ja leikkauksissa ylipaino tuo ylimääräisiä riskejä. Iho-ongelmat lisääntyvät niillä kissoilla, jotka lihavuutensa takia eivät kykene pesemään itseään kunnolla joka paikasta.
Ylipainon hoitaminen
Kuten niin monet ihmisetkin ovat huomanneet, ei ylipainosta eroon pääseminen ole lainkaan niin helppoa kuin sen hankkiminen. Tämä sama koskee kissojakin. Varsinkin, jos kissa on runsaasti ylipainoinen, suositellaan, että kissan laihdutuskuuri aloitetaan eläinlääkärin tarkastuksella. Eläinlääkäri voi sulkea pois sairaudet ja sitten yhdessä kissan omistajan kanssa laatia laihdutusohjelman. On tärkeää, että kissan kaikki huoltajat sitoutuvat laihdutukseen, se ei onnistu muutoin.
Sopivana laihtumisnopeutena pidetään painon pudotusta parin prosentin viikkovauhdilla. Liikapainon määrästä riippuen laihdutuskuuri vie aikaa vähintään pari kuukautta, mutta vakavissa lihavuus-tilanteissa aikaa saattaa mennä useita kuukausia, jopa puoli vuotta. Laihdutukseen pitää aina yhdistää sekä ruokamäärän vähentäminen että liikunnan lisääminen.
Laihduttaminen ei onnistu vain sillä, että annetaan kissalle sen tavallista ruokaa pienempiä määriä, koska kissa tällöin on aina nälkäinen ja voi siksi huonosti. Ruoaksi pitää vaihtaa erityisruoka, jossa on vähemmän kaloreita, jotta ruoan määrä voi olla riittävä. Tällaista ruokaa saa eläinlääkäriltä. Kaikesta ylimääräisestä ruokkimisesta ja makupaloista pitää luopua laihdutuskuurin ajaksi. Ruoka ei saa olla näkyvillä koko ajan, vaan sitä annetaan aamuin ja illoin eläinlääkärin kanssa sovittu määrä, mitä ei saa ylittää. Lisäksi annetaan vain vettä. Perheen muiden kissojen ruokailu pitää järjestää siten, että laihdutuskuurilla olija ei joudu alttiiksi houkutuksille. Myöskään muille kissoille tarkoitettua ruokaa ei saa olla koko ajan näkyvissä, sillä dieettiläinen ei ymmärrä, että se on häneltä kielletty.
Jos kissaa normaalisti BARF-ruokitaan, pitää miettiä, riittääkö taito siihen, että antaa kissalle vähä-kalorista ruokaa, jonka vitamiini- ja hivenainepitoisuus on kuitenkin riittävä. Usein on järkevää siirtyä laihdutuksen ajaksi teolliseen kissanruokaan.
Liikunnan lisääminen voi olla hankalaa, varsinkin jos kissa on kovin ylipainoinen. Jokapäiväiseen ohjelmaan pitäisi alusta asti kuitenkin ottaa liikuntatuokiot. Aluksi liikuntamäärä voi olla pienempi ja sitä lisätään kissan painon alentumisen myötä, kun kunto alkaa kohota. Hyvä tapa liikuttaa kissaa on infrapunakynän käyttäminen. Useimmat kissat juoksevat valon perässä aktiivisesti. Kynän valon osumista silmään leikin tuoksinassa pitää välttää. Kesällä kissan kanssa ulkoilu on myös hyvää lii-kuntaa, sillä ulkona on kaikenlaisia kiinnostavia asioita, joiden perässä kissa mielellään juoksee.
On tärkeää punnita kissa säännöllisesti viikoittain aina samalla vaa’alla, jotta nähdään, miten painonpudotus edistyy. Jos kotona ei ole riittävän luotettavaa vaakaa, kannattaa käydä eläinlääkärissä punnituksessa, jotta nähdään, miten dieetti vaikuttaa.
Kun sitten on saavutettu normaalipaino, pitää miettiä kissan jatkoruokinta siten, että vältetään painonnousu uudelleen.
Lähteinä käytetty amerikkalaisia ja ruotsalaisia eläinlääkärien kirjoittamia artikkeleita.