Tekstit ovat joko suoraan InCatin sivuille lisättyjä tekstejä tai kerätty InCat Forumiin kirjoitetuista vastauksista.

Miksi kissa tekee tarpeensa väärään paikkaan / merkkailee paikkoja?

  • Erilaiset munuais- ja virtsatiesairaudet (virtsaamisvaikeudet) tai ummetus/muut mahavaivat. Kissa yhdistää kivun hiekkalaatikkoon, eikä uskalla näin tehdä hätäänsä hiekkalaatikkoon.
  • Reviirinsä merkkaaminen kuuluu kissan perusvietteihin. Aikuistuessaan ja sukukypsyyden saavutettuaan erityisesti uros, mutta usein myös naaras, varsinkin jos taloudessa on useampia kissoja ja erityisesti jos taloudessa elää eri sukupuolta olevia kissoja, saattaa ryhtyä merkkaamaan aluettaan omakseen. Merkkailun tarkoitus on toisaalta kertoa, että ”tämä on minun aluetta”, toisaalta houkutella toista sukupuolta olevat kissat alueelle.
  • Kissan mielestä hiekkalaatikko / hiekkalaatikot eivät ole riittävän puhtaita tai niissä oleva hiekka ei miellytä kissaa. Liian vähäinen hiekan määrä.
  • Liian ”siisti” hiekkalaatikko: kissaa saattavat häiritä pesu- ja desinfiointiainejäämät, tai liiallinen hajusteiden määrä
  • Hiekkalaatikon sijainti ja tyyppi: kissan mielestä se ei ole riittävän rauhallisessa paikassa, tai hiekkalaatikon paikka on vaihtunut. Mahdollisesti hiekkalaatikon lähistöllä on jotain kissaa häiritsevää tai pelottavaa (esimerkiksi pesukone, joka on juuri lähtenyt linkoamaan kesken ulostamisen ja pelästyttänyt kissan). Katollisista hiekkalaatikoista eivät kaikki kissat pidä, liian pieni hiekkalaatikko saattaa myös kissan mielestä olla epämiellyttävä.
  • Kissa tuntee olonsa epävarmaksi tai turvattomaksi
  • Stressi, muu tylsistyminen tai ettei se saa mielestään riittävästi huomiota osakseen
  • Erilaiset muutokset elämäntilanteessa: muutto uuteen ympäristöön, uusi kissa, koira tai lapsi jne.
  • Muut kissan mielestä epämiellyttävät asiat / protestointi tiettyä, ei välttämättä lainkaan tarpeiden tekoon liittyvää, asiaa kohtaan
  • Hajut: outo, uusi haju, joka ”pitää” eliminoida ja näin saada paikka ”oman hajuiseksi”, toisaalta kissan oma haju saattaa aiheuttaa sen, että kissa tekee toistamiseen samaan väärään paikkaan hätänsä

Keinoja, millä vähentää / estää kissan tarpeiden tekoa vääriin paikkoihin?

Ensiarvoisen tärkeää on pyrkiä selvittämään, mistä ei-toivottu käytös johtuu. Jos on pienikin epäilystä, että syy voi olla fyysisestä sairaudesta, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen. Munuais- ja virtsatievaivat vaativat useimmiten nopeaa reagointia, ja tilanne voi pahentua erittäin nopeasti, jopa päivän viivyttely voi johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin akuuteissa sairaustapauksissa.

Kissan hiekkalaatikoitten siisteyden tarkistaminen, tarvittaessa hiekan täydellinen vaihtaminen ja/tai hiekkalaatikon pesu. Tarvittaessa hiekkalaatikoiden lisääminen (yleisohjeena sopiva hiekkalaatikoitten määrä on kissojen määrä + 1 hiekkalaatikko) ja ahkerampi jätösten poistaminen hiekkalaatikosta. Samoin syy voi olla kissan mielestä väärässä hiekkalaadussa, joten hiekkalaadun vaihtaminen voi auttaa. Hiekkamäärän tulee olla riittävä hiekkalaatikossa. Kissan hiekkalaatikoita ei pitäisi kuitenkaan puhdistaa liian voimakkailla kemikaaleilla, joista jää jäämiä tai liiallista hajua.

Hiekkalaatikon / -laatikoitten sijoittaminen mahdollisimman rauhalliseen paikkaan, jonne kissan on helppo päästä. Tai hiekkalaatikon sijoittaminen paikkaan, johon kissa tekee tarpeensa toistuvasti. Katollinen hiekkalaatikko ei ole kaikkien kissojen mieleen ja ne yleensä tulee pitää vieläkin puhtaampina kuin avonaiset hiekkalaatikot, koska ilma saattaa muuttua nopeammin ummehtuneeksi / pahanhajuiseksi. Hiekkalaatikon tulee olla riittävän suuri, että kissa pääsee siellä liikkumaan vaivattomasti, useimmat kissat myös haluavat päästä kunnolla kaapimaan jätöksensä.

Merkkailun vähentämiseen useimmiten apu leikkaamattomalta kissalta löytyy sen kastroinnista / steriloinnista, etenkin uroskissalla, joka on juuri vasta oppinut merkkaamaan, kastroinnin jälkeen se useimmiten lopettaa merkkailun.

Ellei kissalla löydy elimellistä vikaa eikä hiekkalaatikkokaan ole ongelma, on lähdettävä etsimään syytä kissan käytökseen. Onko jokin asia muuttunut lähiaikoina? Onko jokin syy, miksi kissa saattaa tuntea olonsa epävarmaksi, turvattomaksi.

Jos jokin muutos on voinut vaikuttaa kissan käytökseen, voiko tilanteen palauttaa ennalleen? Jos ei voi, voiko jollain keinolla pyrkiä korjaamaan tilannetta siten, ettei kissa tunne oloaan epävarmaksi, turvattomaksi. Voiko kissan stressiä pyrkiä vähentämään jollain tavoin? Uuden perheenjäsenen tulon jälkeen vanhalle kissalle tulisi antaa mahdollisimman paljon huomiota, ettei se tunne itseään syrjityksi. Myös muuten saattaa syynä kissan käytökseen olla turhautuminen. Siispä kissan kanssa leikkiminen ja sen huomioiminen ja hellyyden osoittaminen entistä enemmän saattaa hyvinkin laukaista ongelmakäytöksen.

Älä koskaan kurita tai rankaise kissaasi jälkikäteen siitä, jos se on tehnyt tarpeensa väärään paikkaan. Kissa ei pysty yhdistämään rangaistusta siihen, mitä se on tehnyt varsinkaan jälkikäteen ja rankaiseminen aiheuttaa vain sen, että kissasi tuntee olonsa entistä epävarmemmaksi ja turvattomammaksi. Ainoastaan jos tapaat sen itse teossa voit juuri sillä hetkellä näyttää missä hiekkalaatikko sijaitsee tai torua sitä tekemisestään, mutta vain sanallisesti (kissa kyllä erottaa äänensävystäsi jos olet sille vihainen). Älä milloinkaan paina kissan nenää sen tekemiin jätöksiin, se aiheuttaa kissalle todella suuria traumoja mahdollisesti sen loppuelämäksi ja pahentaa näin tilannetta entisestään. Siivoa vain jätökset kaikessa hiljaisuudessa vilkaisematta kissaa tai osoittamatta millään tavoin huomiota kissaasi, ettei se sillä tavalla saa mahdollisesti toivomaansa huomiota. Mutta yritä huomioida ja helliä kissaasi entistä enemmän muuten!

Vinkkejä

Etikka on todettu hyväksi kissan pissanhajun poistamiseen, Febreze peittää hajun hetkellisesti (ei kuitenkaan pysyvästi). Etikkaa voi käyttää laimennettuna esim. vaatteiden pahan hajun poistoon. Vaatteita liotetaan hetki etikkaliuoksessa ja pestään sen jälkeen pesuohjeen mukaan. Samoin laimennetulla etikalla voi pestä lattioista, seinistä jne. kohdat, jotka kissa on merkinnyt.

Feliway-haihdutin tehoaa monien mielestä paremmin kuin Feliway-suihke. Molempia myyvät eläinlääkärit ja osa apteekeista. Feliway on synteettinen kissan naamaferomonivalmiste, ja aine usein rauhottaa kissaa.

Jos kissa harrastaa sänkyyn pissaamista, kannattaa sänky (vuodevaatteet) peittää froteepäällysteisellä muovilla, kun siellä ei nukuta, jolloin pissa ei imeydy vuodevaatteisiin asti. Sohvankin suojaaminen nestettä läpäisemättömällä suojalla saattaa olla hyvä ratkaisu tilanteen laukaisemiseen.

Älä jätä vaatteita tai mitään peittävää, siis mitään sellaista, mikä houkuttelee kaapimaan, paikkaan minkä kissa on valinnut tarpeiden tekopaikaksi.

Hiero kissanminttua, tai muuta kissaa miellyttävää ainetta, paikkaan johon et halua kissan tekevän asioitaan. Kissa ei halua pissiä miellyttävän tuoksuiseen paikkaan.

Sijoita ruoka-astiat paikkaan, johon kissa on alkanut merkkailla. Kissa ei yleensä halua ruokaansa sotkea.

Myös vahvantuoksuisia ”esteitä” voi kokeilla, esimerkiksi sijoittaa sitruunan- tai appelsiininkuoria paikkaan, johon kissan ei toivota menevän.

Miksi kissa tekee tarpeensa väärään paikkaan / merkkailee paikkoja?

Erilaiset munuais- ja virtsatiesairaudet (virtsaamisvaikeudet) tai ummetus/muut mahavaivat. Kissa yhdistää kivun hiekkalaatikkoon, eikä uskalla näin tehdä hätäänsä hiekkalaatikkoon.
Reviirinsä merkkaaminen kuuluu kissan perusvietteihin. Aikuistuessaan ja sukukypsyyden saavutettuaan erityisesti uros, mutta usein myös naaras, varsinkin jos taloudessa on useampia kissoja ja erityisesti jos taloudessa elää eri sukupuolta olevia kissoja, saattaa ryhtyä merkkaamaan aluettaan omakseen. Merkkailun tarkoitus on toisaalta kertoa, että ”tämä on minun aluetta”, toisaalta houkutella toista sukupuolta olevat kissat alueelle.
Kissan mielestä hiekkalaatikko / hiekkalaatikot eivät ole riittävän puhtaita tai niissä oleva hiekka ei miellytä kissaa. Liian vähäinen hiekan määrä.
Liian ”siisti” hiekkalaatikko: kissaa saattavat häiritä pesu- ja desinfiointiainejäämät, tai liiallinen hajusteiden määrä
Hiekkalaatikon sijainti ja tyyppi: kissan mielestä se ei ole riittävän rauhallisessa paikassa, tai hiekkalaatikon paikka on vaihtunut. Mahdollisesti hiekkalaatikon lähistöllä on jotain kissaa häiritsevää tai pelottavaa (esimerkiksi pesukone, joka on juuri lähtenyt linkoamaan kesken ulostamisen ja pelästyttänyt kissan). Katollisista hiekkalaatikoista eivät kaikki kissat pidä, liian pieni hiekkalaatikko saattaa myös kissan mielestä olla epämiellyttävä. Kissa tuntee olonsa epävarmaksi tai turvattomaksi
Stressi, muu tylsistyminen tai ettei se saa mielestään riittävästi huomiota osakseen
Erilaiset muutokset elämäntilanteessa: muutto uuteen ympäristöön, uusi kissa, koira tai lapsi jne.
Muut kissan mielestä epämiellyttävät asiat / protestointi tiettyä, ei välttämättä lainkaan tarpeiden tekoon liittyvää, asiaa kohtaan.
Hajut: outo, uusi haju, joka ”pitää” eliminoida ja näin saada paikka ”oman hajuiseksi”, toisaalta kissan oma haju saattaa aiheuttaa sen, että kissa tekee toistamiseen samaan väärään paikkaan hätänsä
Keinoja, millä vähentää / estää kissan tarpeiden tekoa vääriin paikkoihin?
Ensiarvoisen tärkeää on pyrkiä selvittämään, mistä ei-toivottu käytös johtuu (katso Miksi kissa tekee tarpeensa väärään paikkaan / merkkailee paikkoja). Jos on pienikin epäilystä, että syy voi olla fyysisestä sairaudesta, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen. Munuais- ja virtsatievaivat vaativat useimmiten nopeaa reagointia, ja tilanne voi pahentua erittäin nopeasti, jopa päivän viivyttely voi johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin akuuteissa sairaustapauksissa.

Kissan hiekkalaatikoitten siisteyden tarkistaminen, tarvittaessa hiekan täydellinen vaihtaminen ja/tai hiekkalaatikon pesu. Tarvittaessa hiekkalaatikoiden lisääminen (yleisohjeena sopiva hiekkalaatikoitten määrä on kissojen määrä + 1 hiekkalaatikko) ja ahkerampi jätösten poistaminen hiekkalaatikosta. Samoin syy voi olla kissan mielestä väärässä hiekkalaadussa, joten hiekkalaadun vaihtaminen voi auttaa. Hiekkamäärän tulee olla riittävä hiekkalaatikossa. Kissan hiekkalaatikoita ei pitäisi kuitenkaan puhdistaa liian voimakkailla kemikaaleilla, joista jää jäämiä tai liiallista hajua.

Hiekkalaatikon / -laatikoitten sijoittaminen mahdollisimman rauhalliseen paikkaan, jonne kissan on helppo päästä. Tai hiekkalaatikon sijoittaminen paikkaan, johon kissa tekee tarpeensa toistuvasti. Katollinen hiekkalaatikko ei ole kaikkien kissojen mieleen ja ne yleensä tulee pitää vieläkin puhtaampina kuin avonaiset hiekkalaatikot, koska ilma saattaa muuttua nopeammin ummehtuneeksi / pahanhajuiseksi. Hiekkalaatikon tulee olla riittävän suuri, että kissa pääsee siellä liikkumaan vaivattomasti, useimmat kissat myös haluavat päästä kunnolla kaapimaan jätöksensä.

Merkkailun vähentämiseen useimmiten apu leikkaamattomalta kissalta löytyy sen kastroinnista / steriloinnista, etenkin uroskissalla, joka on juuri vasta oppinut merkkaamaan, kastroinnin jälkeen se useimmiten lopettaa merkkailun.

Ellei kissalla löydy elimellistä vikaa eikä hiekkalaatikkokaan ole ongelma, on lähdettävä etsimään syytä kissan käytökseen. Onko jokin asia muuttunut lähiaikoina? Onko jokin syy, miksi kissa saattaa tuntea olonsa epävarmaksi, turvattomaksi.

Jos jokin muutos on voinut vaikuttaa kissan käytökseen, voiko tilanteen palauttaa ennalleen? Jos ei voi, voiko jollain keinolla pyrkiä korjaamaan tilannetta siten, ettei kissa tunne oloaan epävarmaksi, turvattomaksi. Voiko kissan stressiä pyrkiä vähentämään jollain tavoin? Uuden perheenjäsenen tulon jälkeen vanhalle kissalle tulisi antaa mahdollisimman paljon huomiota, ettei se tunne itseään syrjityksi. Myös muuten saattaa syynä kissan käytökseen olla turhautuminen. Siispä kissan kanssa leikkiminen ja sen huomioiminen ja hellyyden osoittaminen entistä enemmän saattaa hyvinkin laukaista ongelmakäytöksen.

Älä koskaan kurita tai rankaise kissaasi jälkikäteen siitä, jos se on tehnyt tarpeensa väärään paikkaan. Kissa ei pysty yhdistämään rangaistusta siihen, mitä se on tehnyt varsinkaan jälkikäteen ja rankaiseminen aiheuttaa vain sen, että kissasi tuntee olonsa entistä epävarmemmaksi ja turvattomammaksi. Ainoastaan jos tapaat sen itse teossa voit juuri sillä hetkellä näyttää missä hiekkalaatikko sijaitsee tai torua sitä tekemisestään, mutta vain sanallisesti (kissa kyllä erottaa äänensävystäsi jos olet sille vihainen). Älä milloinkaan paina kissan nenää sen tekemiin jätöksiin, se aiheuttaa kissalle todella suuria traumoja mahdollisesti sen loppuelämäksi ja pahentaa näin tilannetta entisestään. Siivoa vain jätökset kaikessa hiljaisuudessa vilkaisematta kissaa tai osoittamatta millään tavoin huomiota kissaasi, ettei se sillä tavalla saa mahdollisesti toivomaansa huomiota. Mutta yritä huomioida ja helliä kissaasi entistä enemmän muuten!

Vinkkejä
Etikka on todettu hyväksi kissan pissanhajun poistamiseen, Febreze peittää hajun hetkellisesti (ei kuitenkaan pysyvästi). Etikkaa voi käyttää laimennettuna esim. vaatteiden pahan hajun poistoon. Vaatteita liotetaan hetki etikkaliuoksessa ja pestään sen jälkeen pesuohjeen mukaan. Samoin laimennetulla etikalla voi pestä lattioista, seinistä jne. kohdat, jotka kissa on merkinnyt.

Feliway-haihdutin tehoaa monien mielestä paremmin kuin Feliway-suihke. Molempia myyvät eläinlääkärit ja osa apteekeista. Feliway on synteettinen kissan naamaferomonivalmiste, ja aine usein rauhottaa kissaa.

Jos kissa harrastaa sänkyyn pissaamista, kannattaa sänky (vuodevaatteet) peittää froteepäällysteisellä muovilla, kun siellä ei nukuta, jolloin pissa ei imeydy vuodevaatteisiin asti. Sohvankin suojaaminen nestettä läpäisemättömällä suojalla saattaa olla hyvä ratkaisu tilanteen laukaisemiseen.

Älä jätä vaatteita tai mitään peittävää, siis mitään sellaista, mikä houkuttelee kaapimaan, paikkaan minkä kissa on valinnut tarpeiden tekopaikaksi.

Hiero kissanminttua, tai muuta kissaa miellyttävää ainetta, paikkaan johon et halua kissan tekevän asioitaan. Kissa ei halua pissiä miellyttävän tuoksuiseen paikkaan.

Sijoita ruoka-astiat paikkaan, johon kissa on alkanut merkkailla. Kissa ei yleensä halua ruokaansa sotkea.

Myös vahvantuoksuisia ”esteitä” voi kokeilla, esimerkiksi sijoittaa sitruunan- tai appelsiininkuoria paikkaan, johon kissan ei toivota menevän.