Kuusi hyvää syytä leikkauttaa kissa

Kissan leikkauttaminen tarkoittaa kissan tekemistä suvunjatkokyvyttömäksi. Kissaihmiset joutuvat jatkuvasti kysymyksen eteen, jossa joutuvat painavasti perustelemaan syitä miksi kissa on syytä leikkauttaa. Seuraavassa muutamia leikkausta puoltavia seikkoja.

1. Kissa muuttuu yleensä kastroinnin/steriloinnin jälkeen huomattavasti mukavammaksi lemmikiksi. Koska sen hormonitoiminta tasoittuu, sen ei tarvitse enää käyttää energiaansa toisen sukupuolen etsimiseen, se voi täysin keskittyä lemmikkinä olemiseen. Varsinkin uroskissa muuttuu yleensä leikkisämmäksi kastroinnin jälkeen. Se muuttuu tasaisemmaksi luonteeltaan, sen hermostuneisuus ja äänekkyys (jotka liittyvät toisen sukupuolen etsimiseen) vähenee. Se viihtyy sisällä paremmin. Ulkokissana sen reviiri pienenee ja se viettää enemmän aikaa pihapiirissä. Tätä kautta myös se harvemmin joutuu tappeluihin toisten kissojen kanssa. Jos kolli on ehtinyt oppia merkkailemisen (ns. nurkkiin kuseskelemisen), se loppuu leikkauksen myötä, myös pissan haju laimenee. Useimmiten myös aggressiivisuus vähenee, sisäkissana se tulee paremmin toimeen muiden talouden eläinten kanssa, ulkokissana se tappelee vähemmän.
Kissan perusolemus ei kuitenkaan kastroinnin / steriloinnin myötä muutu lainkaan.

2. Kissa muuttuu yleensä myös paremmaksi hiirestäjäksi kastroinnin / steriloinnin jälkeen, koska se voi käyttää energiaansa enemmän saalistamiseen.

3. Uroskissan kastrointi on halpa operaatio, huomattavasti halvempi kuin naaraskissan sterilointi. Kastrointi on myös huomattavasti helpompi operaatio, koska se kohdistuu ulkoisiin elimiin. Uroskissa pystyy tuottamaan huomattavasti enemmän jälkeläisiä kuin naaraskissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että naaraskissan voisi jättää leikkauttamatta!

Naaraskissa pystyy tuottamaan jälkeläisiä kerrallaan yhden pentueen, tiineys kestää 2 kk, ja lisäksi pentujen hoitoon menee aikaa. Uroskissa sen sijaan pystyy saamaan useita naaraita päivittäin tiineeksi. Operaatio maksaa vain 50 (uroskissan kastrointi) – 100€ (naaraan sterilointi) ; se on huomattavasti pienempi kustannus, kuin pentujen syöttämiseen ja uusien kotien etsimiseen kuluva rahamäärä ja huomattavasti halvempaa kuin pentujen lopettaminen.

4. Kissa voi tuottaa jälkeläisiä koko elämänsä ajan.
Kaiken kaikkiaan se pystyy tuottamaan kymmeniä, jopa satoja pentuja elämänsä aikana. Vaikka yhdelle pentueelle löytyisi koti, on mahdotonta ajatella, että kaikille sen tuottamille pennuille löytyisi koti. Puhumattakaan siitä, että myös kissan jälkeläiset tuottavat pentuja. Yhden kissan kastrointi tai sterilointi voi vähentää kissojen lukumäärää sadoilla, jopa tuhansilla.

5. Kastrointi / sterilointi on hyvin pieni operaatio, joka ei tuota tuskaa kissalle.
Kissa operoidaan rauhotettuna, ja haavat paranevat hyvin nopeasti. Yleensä kissa on täysin entisellään jo seuraavana päivänä, ja haavat paranevat uroksella jo muutaman päivän kuluessa, naaraalla haavan paranemiseen kuluu aikaa 10-12 päivää. Huomattavasti tuskallisempaa kissalle on jatkuva tappeluissa syntyneiden haavojen parantaminen.

Naaraskissan steriloinnissa kissalta poistetaan munasarjat ja kohtu. Haava ommellaan kiinni muutamalla tikillä, jotka joko sulavat itsestään pois tai sitten ne käydään poistattamassa sopivan ajan kuluttua. Haava on syytä suojata joko laittamalla kissalle kauluri, tai leikkauspuvulla, jonka voi tehdä esimerkiksi sukkahousuista. Kollikissan kastroinnissa kissalta poistetaan kivekset. Toimenpide on erittäin nopea ja helppo, pienet haavat eivät tarvitse edes tikkejä, eivätkä erityistä suojausta.

6. Kastroitu / steriloitu kissa on yleensä huomattavasti pitkäikäisempi kuin leikkaamaton.
Jatkuvat kiimat ovat huomattava rasite kissan elimistölle. Myös kissanpentujen hoito on eläimelle hyvin raskasta. Leikatulla kissalla on myös huomattavasti vähäisempi riski sairastua kohtutulehduksiin ja nisä- tai kohtusyöpään. Myös uroksilla kasvainriski pienenee leikkaamisen myötä. Vanha myytti, jonka mukaan naaraan tulisi synnyttää vähintään yhdet pennut pysyäkseen terveempänä, on myöskin osoittautunut vääräksi. Pienin riski kasvaimiin sairastumiseen on kissalla, joka ei ole kertaakaan synnyttänyt pentuja. Leikkauttaminen on halvempaa kuin leikkauttamattomuudesta johtuvien terveysongelmien hoitaminen!

Leikkauttamismyyttejä ja -totuuksia

Osittain käännetty Spay & Neuter Myths and facts -artikkelista (joka ei enää ollut webissä alkuperäisellä paikallaan HLA 1.4.2004).

Kissan kastrointi/sterilointi on tuskallista kissalle.
Väärin. Kastrointi ja sterilointi ovat molemmat helppoja operaatioita, jotka suoritetaan rauhoituksessa, eivätkä aiheuta kissalle tuskaa. Kissa palaa normaaliksi n. päivässä leikkauksen jälkeen.

Kissasta tulee lihava ja laiska.
Väärin. Lihavuus johtuu liiasta tai väärästä ruokinnasta ja/tai aktiviteetin puutteesta, ei leikkauttamisesta.

Kissani ei osaa enää hiirestää leikkauksen jälkeen.
Väärin. Leikatun kissan, varsinkin naaraan sanotaan olevan paras mahdollinen hiirikissa.

Naaraskissan tulee saada ensin yksi pentue.
Väärin. Naaraskissalla ei ole mitään syytä teettää yhtä pentuetta ennen leikkausta, pennuttamatta jättäminen ei vaikuta naaraan luonteeseen negatiivisesti. Tutkimukset osoittavat, että naaraskissa joka on suhteellisen nuorena leikattu, elää pidempään ja terveempänä kuin naaras, joka on leikkaamaton, tai jolla on ollut pentuja.

Kissani persoonallisuus muuttuu, siitä tulee laiska ja tylsä.
Väärin. Kissan persoonallisuus ei muutu millään tavalla leikkauksen jälkeen, ainoastaan hormonitoiminta lakkaa, jonka ansioista kissasta tulee leikkisämpi ja osallistuvampi, kun sen ei enää tarvitse haikailla toisen sukupuolen perään.

Kollit eivät saa pentuja, joten ei ole mitään syytä leikkauttaa sitä.
Väärin. Pentujen tekoon tarvitaan kaksi kissaa, joten varsinkin jos kissasi kulkee vapaana, leikkauta se! Kolli tulee reissuiltaan varmemmin takaisin, kun reviiri pienenee, eikä sen tarvitse myöskään enää merkkailla reviiriään pissailemalla. Pissan haju laimenee leikkauksen myötä.

Haluan että kissani voi nauttia seksuaalisuudestaan./ En halua että kissani tuntee itsensä vähemmän miehiseksi.
Kaunis ajatus, mutta kissa ei ymmärrä miehisyyttään tai naiseuttaan samalla tavalla kuin me ihmiset. Jatkuva raskaanaolo tuskin on kovin nautittavaa, ja koska kissan persoonallisuus ei leikkauksen myötä muutu, kissa tuntee olonsa ihan samaksi kuin ennen leikkaustakin, mahdolliset muutokset ovat vain positiivisia!

Leikkauttaminen on kallista.
Väärin. Leikkauttaminen on halpa operaatio verrattuna siihen, mitä seurauksia leikkaamatta jättämisellä voi olla. Naaraan nisäkarvaimet tai kohtusyöpä eivät ole halpoja hoitaa. Lemmikin hankkiessaan on varauduttava siihen, että siitä tulee kuluja. Pentujen hoitaminen luovutusikäiseksi asti (12 vk) on paljon kalliimpaa kuin kissan leikkauttaminen.

Löydän kyllä hyvät kodit pennuille./Eläinsuojeluyhdistys huolehtii kyllä pennuista.
Miten pystyt seuraamaan sitä, että pennuilla varmasti myös on hyvä koti? Kissoja jätetään vuosittain heitteille valtava määrä, miten varmistat ettei sinulta lähtenyt pentu ole näiden joukossa? Eläinsuojeluyhdistyksillä on kädet täynnä työtä ilman kotia etsiviä ei-toivottuja kissanpentujakin, ei pidä laskea heidän varaansa.