Yleistä

Sfinx on luonnollisena mutaationa syntynyt karvaton kissarotu, joka sai alkunsa Kanadassa 1966 tavallisesta kotikissapentueesta.

Ulkonäkö

Sfinx on keskikokoinen, lihaksikas kissa. Pää on kiilamainen, hieman leveyttään pidempi. Korvat ovat suuret, avoimet ja tyvestään leveät. Silmät ovat sitruunan muotoiset ja hieman vinossa korvan ulkoreunaan nähden. Ihon ryppyisyys on toivottavaa eritysesti kuono-osan ympärillä, korvien välissä ja hartioissa. Kaikki värit ja kuviot ovat sallittuja.

Vaikka sfinx näyttää täysin karvattomalta, ihoa peittää säämiskämäinen kevyt untuva. Käteen se tuntuu lämpimältä ja pehmeältä. Kevyttä hentoa karvaa saattaa hieman olla myös nenänvarressa, poskipäissä, korvien takana, varpaissa ja hännässä. Joillain yksilöillä saattaa olla karvaa enemmänkin riippuen esim hormoneista ja vuodenajasta.

Sfinxin ihoa pitää säännöllisesti hoitaa. Sfinx pestään n. 1-4 kertaa kuussa, sillä sen iho rasvoittuu korkean aineenvaihdunnan johdosta. Tästä samasta syystä sfinx myös syö ja käy hiekkalaatikolla tavallista kissaa useammin. Sfinxin pesu onnistuu helposti ja nopeasti, ja kuivaukseen riittää pelkkä pyyheliina. Muita säännöllisiä hoitotoimenpiteitä on korvien putsaus ja kynsien rapsuttelu, sillä niihin kertyy helposti mustaa vahaa.

Luonne

Luonteeltaan sfinx on hyvin energinen ja leikkisä, utelias, seurallinen, vilkas ja innokas kiipeilijä. Sfinx osallistuu mielellään kaikkiin kodin puuhiin, mieluiten olkapäilläsi keikkuen. Kovin äänekäs sfinx ei yleisesti ottaen kuitenkaan ole, vaikka ehkä mielellään kanssasi kommunikoikin.

Sfinx tulee hyvin toimeen lasten ja muiden eläinten kanssa, ja olisikin toivottavaa että sillä olisi kissakaveri.

Sfinx saattaa sopia myös allergiselle, mutta mitään takuuta tästä ei voi antaa. Karvattomana ja usein pestävänä sfinx ei juurikaan hilseile, mutta allergiaoireita saattaa aiheuttaa myös sylki ja virtsa.