Pyhä Birma on puolipitkäkarvainen naamiokissa, jolla on valkoiset tassut. Takajaloissa valkoinen väri jatkuu jalan takaosassa nk. kiilana. Naamioväritys on kasvoissa, korvissa, jaloissa sekä hännässä ja muutoin vartalo on vaalea. Naamiovärejä ovat: ruskeanaamio, sininaamio, suklaanaamio, lilanaamio, punanaamio, cremenaamio, kilpikonnanaamio, sinikilpikonnanaamio, suklaakilpikonnanaamio ja lilakilpikonnanaamio sekä näistä kaikista väreistä on myös tabbymuunnokset.
Pyhä Birma on keskikokoinen, jalat ovat tanakat ja lyhyet.
Pää on vahvarakenteinen, posket täyteläiset ja korvat pienet.
Silmät ovat kauniin syvän siniset ja ovaalin muotoiset, häntä on keskipitkä ja tuuhea.

ruskeanaamio naaras, synt. 1991,  kuva: M.Kienanen

ruskeanaamio naaras, synt. 1991,
kuva: M.Kienanen

ruskeatabbynaamio uros, synt. 2000,  kuva: M. Näkki Luonteeltaan Pyhä Birma on seurallinen, ystävällinen, rauhallinen ja omistajiinsa syvästi kiintyvä kissa. Se sopii erinomaisesti kaupunkikodin lemmikiksi ja viihtyy mainiosti niin muiden lemmikkien kuin lastenkin seurassa.

ruskeatabbynaamio uros, synt. 2000,  kuva: M. Näkki

Vanhan legendan mukaan näitä kissoja oli vuosisatoja sitten munkkien seurassa burmalaisessa Lao-Tsun temppelissä, missä valkoinen Sinh-kissa sai ”pyhän” värityksensä palkkioksi Tsun-Kyan-Kse-jumalattarelle osoittamastaan uskollisuudesta. Totta on kuitenkin, että pyhä birma on yksi vanhimpia kissarotuja. Majuri G. Russell näki v. 1898 Lao-Tsun temppelin alueella sadoittain näitä erikoisia kissoja ja v. 1919 hän sai lahjaksi pääpappi Kittah Llamalta tällaisen pariskunnan Ranskaan. Kissapari sai vain yhden pentueen, mutta rotu onnistuttiin pitämään hengissä ja se on nykyään saavuttanut maailmanlaajuisen suosion.

sinitabbynaamio naaras, synt. 2000,  kuva: C. Feodoroff

 

 

 

ruskeatabbynaamio uros, synt. 2000, sinitabbynaamio naaras, synt 1999, kuva: M. Luokkakallio

ruskeatabbynaamio uros, synt. 2000, sinitabbynaamio naaras, synt 1999, kuva: M. Luokkakallio

sinitabbynaamio naaras, synt. 2000,  kuva: C. Feodoroff

Teksti Helena Takari