Ocicat on kesyistä kissoista lähtöisin täplikkäästä ja pantterimaisesta olemuksestansa huolimatta. Se on siamilaisen ja abessinialaisen risteytys, johon on käytetty myös amerikkalaista lyhytkarvakissaa. Ocicat on keskisuuri tai suuri, lihaksikas, kiinteä ja jäntevä kissa, joka on yllättävän painava kokoonsa nähden. Urosten toivotaan painavan 6-8 kg ja naaraiden 3,5-5 kg.

 

Värit ja kuviointi

Ocicateillä hyväksytään 12 eri väriä: suklaa, kaneli, ruskea, ja niiden diluutiomuodot lila, beige ja sininen. Lisäksi on kaikkien edellisten hopeamuunnokset.

Ocicatit ovat yleensä täplikkäitä, mutta myös tabby-kuvioisia ja joskus jopa yksivärisiä tai naamiopentuja syntyy. Sertioikeudet on ainoastaan täplikkäällä, mutta myös tabby-kissoja voi käyttää siitokseen. Suuret, selvästi toisistaan erillään olevat peukalonpään malliset täplät ovat ihanne. Ocicatin täplityksen ei pitäisi muistuttaa katkenneita tiikeriraitoja vaan pikemminkin myötäillä hieman tabby-kuviointia. Täplät muiden täplien ympärillä kyljissä ovat toivottu piirre, jota sanotaan häränsilmäksi (bull´s-eye) . Pään kuvioinnin tulee olla samanlainen kuin muillakin täplikkäillä kissoilla, kaulanauhojen epäyhtenäiset. Selkärankaa myötäilee rivistö pyöreitä täpliä aina häntään asti. Häntä on joko täplikäs tai raidallinen, ja sen pää on tumma. Olkavarsissa ja raajoissa esiintyvän täplityksen tulisi ulottua mahdollisimman alas jalkoihin.

Luonne

Ocicatit ovat lempeitä, leikkisiä ja kekseliäitä kissoja, jotka osoittavat kiintymyksensä omistajiinsa kursailematta! Joillakin yksilöillä on hauska tapa kanniskella leluja ja noutaa esim. palloja. Ocicatit haluavat osallistua kaikkiin kodin askareihin, oli sitten kyseessä leipominen tai näyttelyverhojen ompelu. Ne ovat alkuperärotuansa siamilaista hiljaisempia, mutta jos niillä on asiaa – ne myös kertovat sen painokkaasti. Ocicatit soveltuvat erinomaisesti erilaisiin lemmikkiporukoihin, ja ainoana kissana ne vaativatkin paljon seuraa ja innostavaa tekemistä.bull’s eye -kuvio

katkenneet kaulanauhat

täplärivistö ocicatin selässä

Taru kertoo

Amerikkalainen Virginia Daly loi Ocicat-rodun yrittäessään saada aikaiseksi aby-naamiolla varustetun siamilaisen. Hän astutti ruskeanaamioisen siamilaisen riistanvärisellä abessinialaisella. Yhdistelmästä syntyi abessinialaista muistuttava naaras Dalai She, jonka Mrs. Daly astutti suklaanaamio siamilaisella. Tavoittelemansa ticking-naamion lisäksi syntyi pentueeseen golden täplikäs uros nimeltä ”Tonga”, jonka Virginia Daly tyttärensä kanssa risti ”ococatiksi”. Myöhemmin Virginia uusi yhdistelmän, ja tällä kertaa syntyi ruskeatäplikäs pentu nimeltä Dalai Dotson.

Rotua esiteltiin näyttelyissä, ja siinä yhteydessä alkuperäroduksi mainittiin vahingossa abessinialainen ja amerikkalainen lyhytkarva, jota myöhemmin käytettiinkin Ocicat-kasvatuksessa. Ilman tuota vahinkoa seuranneesta amerikkalaisen lyhytkarvakissan käytöstä Ocicat-kasvatuksessa nykyiset Ocicatit olisivat hennompia ja hopeakissoja ei esiintyisi.

FIFe hyväksyi rodun 1.6.1992

Ensimmäiset Ocicatit EC Gemlou Pink Panther (lilatäplikäs) ja IC Gemlou First-Lady-of-Galax (kanelitäplikäs) tulivat Suomeen Teksasista vuonna 1993 Suvi Pohjola-Stenroosin ja Esa Stenroosin tuomina. Näistä ja muista myöhemmin tuoduista Ocicateista ovat meidän nykyiset kissamme lähtöisin.

© Eva Piiparinen-Kaijankoski