bountyk3
EC Löve Hulen’s Bounty, ruskeatabby uros
Esittelyn kuvat Westcoon’s kissalan luvalla

Historia

Maine Coon on kotoisin Mainen osavaltiosta, Pohjois-Amerikasta. Rodun synnystä liikkuu erilaisia tarinoita. Nimeenkin vaikuttanut legenda kertoo Maine Coonin syntyneen pesukarhun ja kissan risteytyksestä. Ensimmäiset Maine Coonit ovatkin muistuttaneet pesukarhua värityksen ja tapojen puolesta. Todennäköisempää kuitenkin on oletus, että Maine Coonit ovat laivoissa Amerikkaan saapuneiden kissojen jälkeläisiä, joista luonto on muokannut tämän vahvan ja terveen rodun.

Rotu esiteltiin vuonna 1860 New Yorkin kissanäyttelyssä ja rekisteröitiin 1861. Lajin suosio kuitenkin romahti mutta alkoi elpymään vuoden 1976 jälkeen, jolloin se virallisesti hyväksyttiin Yhdysvalloissa omaksi roduksi. Suomeen ensimmäiset Maine Coonit saapuivat vuonna 1989 ja on saavuttanut suosiota kissaihmisten parissa.

 

Ulkonäkö

Maine Coonit ovat lihaksikkaita ja isoja kissoja. Naaraat painavat n. 4-6 kg ja urokset 6-8 kg.

Turkki on puolipitkä, silkkinen ja helppohoitoinen. Pituus vaihtelee; turkki on lyhyempi hartioista kun taas selästä, vatsasta ja takajalkojen ”housuista” se on pitkä. Häntä on on yhtäpitkä kuin kissa ylettyen hartioihin. Häntäkarvat ovat tuuheat ja häntä muistuttaa hieman sulan muotoa, se on juuresta leveä mutta kapenee loppua kohti. Kaulus on toivottava. Korvissa ja varpaiden välissä ovat karvatupsut.

Pää on kiilamainen, kuono vahvasti neliömäinen, korvat isot ja sijoittuneet korkealle päälaella. Vartalo on suorakaiteen muotoinen. Silmien katsetta voidaan kuvata pöllömäiseksi.

Maine Coonin värimaailma on laaja. Yleisempiä ovat tabby-ja tiikerikuviot eriväreissä, harvinaisuuksiin kuuluvat etenkin valkoiset ja savun väriset kissat.

bounty7
EC Löve Hulen’s Bounty,

ruskeatabby uros
Westcoon’s kissala

Luonne

Maine Coonit ovat seurallisia ja eläväisiä kissoja. Kissalla olisi hyvä olla seuraa toisesta lajiyksilöstä, muuten se tylsistyy helposti.
Maine Coon sopii kaupunkilaiseksi sisäkissaksi hyvin, kun sille vain järjestetään tarpeeksi virikkeitä. Ne ovat oppivaisia ja tottuvat hyvin ulkoilemaan valjaissa.
Korkea raapimis-ja kiipeilypuu on vilkkaalle ja kiipeilystä pitävälle Maine Coonille tarpeellinen hankinta. Suosittu leikki on mm. tavaroiden noutaminen.

© Taija Kummelus

fiksu9
EP Huvikummun Maine Figaro, hopeatabby uros
Westcoon’s kissala