Varoitus: Teksti sisältää täysin puolueellisen kuvan exotic rodusta, sillä tekstin kirjoitti rodulle sydämensä menettänyt)

Yksi tunnetuimmista exoticeista lienee Karvinen – Garfield.

 

exotic

 

Hopeatälikäs exotic

Vahingossa syntynyt

 

Exotic on verrattain nuori rotu. Siinä missä persialaisen historia ulottuu 1500 – luvun haaremeihin niin exoticien historia alkoi vasta 1950 – luvulla, kun amerikkalaiset halusivat lyhytkarvaiseen amerikkalaiseen persialaisen upean hopeavärityksen ja risteyttivät amerikkalaisen lyhytkarvaisen kissarodun persialaisen kanssa. Mutta risteytystulos ei ollutkaan kauniin värinen amerikkalainen lyhytkarvainen vaan upea lyhytkarvainen persialainen.

Lyhytkarvainen persialainen kehittäminen tuntui hyvältä ajatukselta niinpä, lyhytkarvaisen geenin saamiseksi exotic rotuun, jotkut kasvattajat risteyttivät rotuun burmalaista ja venäjän sinistä sen kauniin samettisen turkin vuoksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että näitä risteytyksiä tehtiin vähän; vain sen verran, että lyhytkarvaisuusgeeni saatiin rotuun ja sitten risteytyksiä ei enää muihin rotuihin tarvittu. Risteytysyksilöt vedettiin heti takaisin persialaisten linjoihin. Nykyisin elossa olevien exoticien sukutaulujen jäljitys alkuperäisiin risteytyksiin saakka on hankalaa, koska niistä on niin paljon aikaa ja niitä tehtiin niin vähän.

Exotic rodun kehittäminen oli vaikeaa, takkuista ja hidasta. Rodun kehittäjät joutuivat jatkuvasti vastatuuleen; kunnollisen jalostusmateriaalin saaminen oli vaikeaa, koska persialaiskissojen kasvattajat vastustivat exoticia. Persialaiskissojen kasvattajat antaneet käyttää hyviä persialaislinjoja rodun kehittämiseen. Sitten rodussa onnistuttiin saamaan aikaiseksi muuttama todellinen menestys ja sen suosio lähti nousuun. Pikkuhiljaa vanhoillisetkin persialaisten kasvattajat hyväksyivät rodun.

Ihan ensimmäinen rotustandardi oli ”lyhytkarvaiselle hopean väriselle persialaiselle”, vaikka muutkin värit olivat sallittu. Standardin mukaan kissa on helppohoitoinen persialainen lyhyellä turkilla. Suurin poikkeama nykyisiin oli ettei siinä vaadittu lyhyttä nenää, koska sitä ei amerikkalaiselta lyhytkarvaiseltakaan vaadittu. Mutta melko pian lyhyt nenäisyys vaatimus standardiin lisättiin.

Exoticien kannalta tärkeitä vuosilukuja ovat:

  • 1967 CFA (amerikkalainen Cat Franciers Association – maailman suurin kissarekisteri) hyväksyi extoicin roduksi
  • 1975 jälkeen exoticiä ei ole saanut risteyttää enää muihin rotuihin kuin persialaiseen ja amerikan lyhytkarvaiseen, joten burma ja venäjän sininen ovat jo todella kaukana sukutauluissa.
  • 1984 FIFe (kansainvälinen Federation Internationale Feline kissajärjestö, jonka jäsenliitto on kotimainen kattojärjestömme Suomen kissaliito ry) hyväksyi exoticin roduksi
  • 1989 Pirjo Kaiste toi ensimmäisen exotic kissan USA:ta (Sarouk’s Sugar Baker)

Muita tärkeitä ajankohtia:

  • 1980 – luvulla geenipohja oli niin laaja, että risteytyksiä lyhytkarvaisiin rotuhin ei tarvittu ja risteytykset amerikan lyhytkarvaiseen lopetettiin. Nyt exoticia saa risteyttää vain ja ainoastaan persialaisen kanssa
  • 1980 – luvulla exoticin tyyppi vakiintui persialaisen kaltaiseksi
  • 1990 – luvulla exoticin standardista tuli identtinen persialaisen standardin kanssa.

CFA:n ja FIFe:n exotic rekisteröintikäytäntö poikkeaa. FIFe:n (ja monessa muussa kissaorganisaatioissa) rekisteröintikäytännön mukaan samassa pentueessa voi olla sekä persialaisia ja exotic kissoja. FIFe rekisteröi pitkäkarvaiset persialaisiksi ja niitä voi käyttää vapaasti käyttää sekä exoticin että persialaisten kasvatuksessa. CFA:n rekisteröintikäytännön mukaan samaisessa pentueessa on pitkäkarvaisia ja lyhytkarvaisia exotic kissoja – ei persialaisia.. Pitkäkarvainen exotic ei ole näyttely kelpoinen ja sitä voi käyttää vain exotic kasvatuksessa – ei persialasten.

CFA:ssa on koko exoticin kehityksen ajan kiistelty pitäisikö myös pitkäkarvaiset kissat hyväksyä ja kelpuuttaa näyttelyyn ja kiista jatkuu yhä (nyt on vuosi 2002)

Vuoden 2001 loppuun mennessä Suomeen oli rekisteröity 697 exotic kissaa ja se oli vuoden 2001 rekisteröintien perusteella (67 rekisteröinti) 12. suosituin rotu

Mielenkiintoinen exotic

Alun perin ajatuksena oli että exotic on kiireiselle, persialaisesta pitävälle ihmiselle. Onkin sanottu että exotic on laiskan persialainen, koska sillä ei ole yhtä vaativaa turkkia. Sen turkki ei huopaannu eikä mene takkuun niin helposti kuin persialaisella. Mutta tänä päivänä exotic rodun ympärille on muodostunut yhä kasvava harrastajajoukko, joka on menettänyt sydämensä nimenomaan exoticille, sen luonteen ja ulkonäön vuoksi. Myös monet koiraihmiset ovat rakastuneet rotuun, sen ”koiramaisen” seurallisuuden vuoksi.

Exotic on myöhään aikuistuva rotu. Se tulee sukukypsäksi verrattain myöhään.

Monen nykyisen exoticin takana on maineikkaita persialaiskissalinjoja, sillä persialaiskissojen kasvattajilla ei tunnu olevan enää mitään sitä vastaan, että heidän linjojaan käytetään exotic kasvatuksessa. Pelkän exoticin kasvatus sen sijaan on turhauttavaa ja vaikeaa, koska yhdistelmistä tulee niin paljon pitkäkarvaisia persialaisia. Ongelma on saada aikaiseksi exotic, jotka periyttävät vain lyhytkarvaista geeniä. Tällainen kissa voi hyvällä onnella vain syntyä exotic ja exotic yhdistelmästä, mutta usein jälkeläiset kantavat myös pitkäkarvaisuusgeeniä. Jos käyttää vain ja ainoastaan exotic kissoja jalostuksessa, niin on todella vaikeaa saada niiden turkki säilymään samettisena ja kauniina, niinpä mm. turkin vuoksi persialaisristeytyksiä tehdään.

Kun pennut ovat syntyneet niistä on vaikea sanoa onko ne persialaisia vai exoticjä. Kokenut kasvattaja voi joistakin ”mystisistä” merkeistä koettaa arvata kummasta on kysymys, mutta vain aika näyttää varmasti kumpi pentu on. Siis kärsivällisesti vain odotetaan.. Varmuus pentujen turkin pituudesta saadaan kun pennut ovat 8 – 9 vkon ikäisiä. Mutta varmuus turkin todellisesta laadusta ja ulkonäöstä saadaan vasta, kun kissa on aikuinen. Hyväturkkinen kissasi saattaa jossakin pentuvaiheessa näyttää karmaisevan piikikkäältä ja omituiselta, kunnes yhtäkkiä huomaat, että kissallasi on yhdessä yössä tullut todella upea samettimainen turkki.

Kaunis katsella

Exoticilla on hurmaava rotukissamainen lyhyentukevaolemus, se on suuri ja vankkaluustoinen kissa, jolla kaunis ainutlaatuinen pysty keskipitkä turkki antaa sille lämpimän, pehmeän nallekarhumaisen olemuksen. Sillä pyöreä pää, pienet pyöreäkärkiset hieman eteenpäin kallistuneet korvat ja sen on upeat suuret avoimet, puhdasväriset, kirkkaat silmät täydentävät suloista ilmettä. Exoticia ympäröi pyöreys, pehmeys ja se on kauttaaltaan herttainen iso ja pehmoinen, jota tekee mieli paijata ja helliä.

Exon jalat ovat lyhyehköt, vahvat, voimakkaat, terverakenteiset ja niissä on suloiset pyöreät pehmeät tassut ja varpaat ovat tiiviisti yhdessä. Häntä on lyhyt; lyhyempi kuin rungon pituus, ja exo kantaa sitä suorana. Sillä on söpö lyhyt nykerö nenä ja nenän päällä on selvä stoppi (taite). Nenän rakenteen on kuitenkin säilyttävä sellaisena, että sieraimet pysyvät avonaisena ja kissa pystyy vaivatta hengittämään.

Turkki on ainutlaatuinen, paksu, plyysimäinen tuuhea, tiivis, se pehmentää ja pyöristää kissan ääriviivoja joka puolelta. Keskipitkän pystyn peitinkarvan alla on tuuhea samettimainen pohjavilla. Vaikka exotic sai alkunsa hopeaväristä, niin sillä on sallittu kaikki samat värit ja väriyhdistelmät kuin persialaisellakin. Värivaihtoehtoja rodulla on yli 300. Turkin väri määrää sallitun silmien värin. Aina on olemassa tiettyjä muotivärejä (aikakauden exotic värejä), mutta kuten muutkin muotiin liittyvät ilmiöt, myös exoticin suositut värit näyttävät kiertävän aikakausittain sykliä.

Unelmien kumppani

Exo on suloinen, lämmin, herkkä, hellä, kohtelias ja nauttii hellimisestä. Se on hiljainen, herttainen, rauhallinen ja uskollinen. Se on siisti, leikkisä ja sopeutuvainen. Sitä ei tunnu häiritsevän koskaan mikään. Toisinaan sille riittää, että se saa olla läsnä, kun teet töitä tai tuijotat televisiota. Toisinaan se saattaa hypätä pehmeästi tunnustellen syliisi nokkaunille tai suukottaa sinua työntämällä nenänsä kasvoihisi kiinni. Joku exo tykkää istua hartioilla ja ”halata” (laittaa tassut kaulasi ympärille), kun sitä silittää.

Eri sukupuolien luonteilla ei ole eroa, kolli on aivan yhtä rakastettava kuin naaraskin ja päinvastoin. Exo on oikein mukava kotikissa, sillä on kaikki ominaisuudet mitä täydelliseltä lemmikiltä voi vaatia. Kohteliaana se antaa isäntäväelle myös omaa rauhaa, sillä se ei vaadi kokoajan huomiota. Siitä huolimatta, jos tarkkailet sitä huomaat, että se seuraa sinua kaikkialle huoneesta huoneeseen ja on kokoajan läsnäsi vaikkei tielläsi.

Exoa ei ole mitään vaikeutta houkutella leikkiin tai leikkimieliseen kisailuun. Se on hyvin leikkisä vielä vanhuuden päivinäänkin. Leikkikumppanikseen se kelpuuttaa sinut, lapsesi, koirasi tai ihan kenet/minkä tahansa. Se saattaa hyppiä itsensä uuvuksiin asti mukavan eläväisen lelun perässä tai miettiä tuntikausia ratkaisua ongelmaan; miten se saisi lelun, jonka se näki sinun laittavan vaikeaan paikkaan. Exolla on kyky nauttia pienistä asioista, sitä saattaa viihdyttää kovasti hanasta tippuva vesi, jota se voi katsella, käpsiä tassulla tai yrittää ottaa suuhunsa. Myös pienestä paperipallosta saattaa kissallesi olla suuri ilo.

Exo on hiljainen, se kehrää kuuluvasti ja usein, mutta muita sen ääniä harvoin kuulee. Kun se pyytää huomiota, se tekee sen hiljaa ja kohteliaasti; istumalla tuijottamalla sinua vastustamattoman kauniilla silmillään. Ellet reagoi sen kohteliaaseen pyyntöön se saattaa liittää tuntikausia kestävään tuijotteluun hieman kehräystä tehostaakseen vaatimustaan. Kun jutut kissaasi se vastaa sinulle kohteliaasti naukumalla, äänellä jota tuskin kuulet.

Exo on utelias kissa, kun teet jotain uutta tai tuot kotiin jonkin uuden jutun. Löydät nopeasti kissasi tutkimassa uutuutta perin pohjin. Se koettaa voiko sen kanssa leikkiä, voiko sen sisään mennä, voiko sen päällä maata jne. Kaikenlaisiin hoitotoimen pirteisiin se suhtautuu kärsivällisesti ja rauhallisesti. Osasta se jopa kehräten nautiskelee.

Exo on hyvin sopeutuvainen se on kuin kotonaan vieraassa ympäristössä, kuljetuslaatikossa, kissanäyttelyssä, eläinlääkärissä, kesämökillä, mummon luona.. Se on hyvin seurallinen ja tulee toimeen niin muiden lemmikkieläinten kuin lasten ja vanhustenkin kanssa. Sillä on ihailtava kyky käyttäytyä erilaisissa tilanteissa tilanteen vaatimalla tavalla. Loistavan sopeutumiskykynsä ansiosta ei ole mitään vaikeuksia sijoittaa sitä uuteen kotiin minkä ikäisenä tahansa.

Ulkokissaksi exosta ei ole. Se on aivan liian utelias, rohkea, luottavainen ja ihmisrakas. Kovassa maailmassa näillä sisäkissan rakastettavista ominaisuuksista tulee helposti ulkona liikkuvalle kissalle hengen vaarallisia. Voisin hyvin kuvitella exon kävelevän häntä pystyssä tekemään tuttavuutta jättiläismäisen koiran kanssa vailla pelon häivää. Pahoissa aikeissa olevien ihmisten on helppo ottaa exo kiinni ja viedä mennessään. Autojen perinpohjainen tutkiminen koituu helposti hengen/terveyden menoksi.

Seurallisuutensa ja läsnäolotarpeensa vuoksi exotic ei halua olla pitkiä aikoja yksin. Jos se jätetään kauaksi aikaa yksikseen se voi masentua ja menettää ruokahalunsa.

Näyttelyssäkin menestystä

Näyttelyssä exotic kuuluu samaan kategoriaan persialaisen kanssa eli 1. kategoriaan.

Ennen näyttelyyn vientiä exojen kynnet leikataan. Jos turkki on siisti muuta sitten ei tarvitse tehdäkään. Näyttelyssä on turkin oltava kuitenkin puhdas, siisti ja kaunis. Tarkista korvin puhtaus. Näyttelyä ennen pesu todennäköisesti parantaa turkin ulkonäköä. Jos kissalla on häiritseviä harottavia karvoja niin ne voidaan nyppiä pois. Kiinnitä huomiota myös kissan häntään; hoida ja harjaa se kauniiksi ja tuuheaksi.

© Pia Leppänen

Lähteet
Persialaiskissa 2/2002
Persialaiskissa 3/2002
http://www.cfainc.org/breeds/profiles/articles/exotic.html