Devon rexien kantaisä Kirlee syntyi Englannissa, Devonissa maatiaiskissan pentueeseen vuonna 1960. Devon rexin kihara karva on eri geenin aiheuttama kuin cornish rexin ja näiden kahden rodun risteytykset ovat suoraturkkisia. Kiharan karvan aiheuttaa ns. resessiivinen eli väistyvä geeni. Devon rexin jalostuksessa on käytetty mm. brittiläistä lyhytkarvaa, burmaa ja persialaista.

Devon rexillä saattaa kaikkein lyhimmän pohjakarvan lisäksi olla välikarvaa, joten sen turkki on usein vähän karhea, mutta kuitenkin lyhyt, tiivis ja laineikas. Devon rexin viikset ovat myös lyhyet, ne eivät yleensä kasva tynkiä pidemmiksi. Devon rexin pää on lyhyt kiila jossa täyteläiset posket, korostuneet viiksityynyt ja selvä otsapenger. Korvat ovat hyvin suuret ja tyvestä leveät ja ne ovat alhaalle sijoittuneet. Silmät ovat suuret, soikeat ja sijaitsevat kaukana toisistaan. Devon rexin vartalo on kiinteä ja lihaksikas ja sillä on leveä rintakehä. Takajalat ovat etujalkoja pidemmät ja etujalkojen asento antaa länkisäärisen vaikutelman, tassut ovat pienet ja soikeat. Häntä on pitkä, ohut, kapeneva ja lyhyen karvan peittämä. Lepakkokorvineen, menninkäisnaamoineen ja kiharine karvoineen nämä kissat ovat hyvin erikoisen näköisiä. Devon rexeillä on kaikki värit ja kuviot sallittuja. Näyttelyissä ne jaetaan yhdeksään väriryhmään.

Devon rexit ovat hyvin ihmisystävällisiä ja vilkkaita kissoja. Devon rexit onnistuvat aina löytämään nukkumapaikakseen lämpimimmän paikan, oli se sitten syli, patteri tai nouseva pullataikina. Devon rexit eivät hätkähdytä rotua tuntemattomia ainoastaan ulkonäöllään, vaan niillä on myös hyvin erikoinen hento ja lintumainen ääni. Turkin kotihoidoksi riittää ahkera silittely ja harjaus silloin tällöin, sekä tietysti korvien puhtaudesta huolehtiminen ja kynsien leikkuu, kuten muillakin roduilla. Näyttelyyn valmistautuminen riippuu suuresti kissan karvanlaadusta ja väristä.

Ensimmäinen devon rex on tullut Suomeen jo 1971 Ruotsista. Sitten saatiinkin odottaa 12 vuotta seuraavaa kissaa, joka tuli sekin Ruotsista. Rodun kasvatus on aloitettu maassamme kuitenkin vasta 1990-luvulla. Tällä hetkellä devon rexeillä on oma pieni, mutta aktiivinen harrastajakuntansa ja kissoja on maassamme noin 200. Vuosittain rekisteröidään pentuja n. 30.
© Suomen Rex-kissayhdistys ry