Deimos Buon Giorno eli ”Dani”, creme rumpy-riser poika
Kuva: Ina Koli

Cymric on pitkäkarvainen manx. Molemmat samaa, vanhaa ja luonnollisesti syntynyttä rotua, cymric on ”vain karvaisempi”. Cymric hyväksyttiin Fiféssä äskettäin, ja on virallinen rotu 1.1.2006 alkaen.

Cymric-nimi on vanha, gaelinkielinen nimi Walesille. Manxeja ja cymricejä on ollut vuosisatoja Man-saarilla ja rotujen nimetkin siis tuolta kotoisin.

Manx-kissa kantaa toisinaan pitkäkarva-geeniä, ja jos esim. pentueen molemmat vanhemmat kantavat tuota geeniä, saattaa syntyä sekä pitkäkarvaisia (cymricejä) että lyhytkarvaisia (manxeja) pentuja samaan pentueeseen. Kaksi cymriciä keskenään saa kuitenkin vain pitkäkarvaisia pentuja.

Cymric on rakenteeltaan kuten lyhytkarvaisempi ”sisarensa” manx, lihaksikas ja jäntevä. Selkä on lyhyehkö. Takamus on pyöreä ja takajalat vahvat ja korkeat. Turkki on puolipitkäkarvainen, silkkinen ja pehmeä ja kaksinkertainen. Pää on pyöreä ja korvat korkealle sijoittuneet.


Currtail’s Princess Buttercup eli ”Bitsy”, punatabby valkea rumpy-riser tyttö
Kuva: Ina Koli

Kuten manx, myös cymric on yleensä hännätön. Ne syntyvät hännättöminä. Hännättömyyden aiheuttaja on geenimutaatio, mutta koska jokainen rotunsa edustaja kantaa myös pitkähäntätekijää, voi pentueessa olla pitkähäntäisiäkin pentuja.

Näyttelyihin hyväksytään paitsi hännätön ja riser (CYM 51/52), myös töpöhäntäinen (CYM 53) cymric.

Luonteeltaan ”karvaiset” ovat käsittämättömän hurmaavia. Kuten manx, se on ystävällinen, leikkisä, reipas ja utelias. Ehkäpä vielä enemmän.. leikillisen pohdinnan alla on vielä, tuleeko ”karvan mukana” myös (vielä) enemmän herttaisuutta ! Se tulee erittäin hyvin toimeen muiden kissojen, koirien ja lasten kanssa.

Ina Koli