Cornish rexit saivat alkunsa Englannissa 1950-luvulla, kun cornwallilaisen maanviljelijän kissalle syntyi pentuja, joista yksi oli erikoinen, kiharaturkkinen, tyypiltään itämainen uros. Tämä Kallibunkeriksi nimetty kissa risteytettiin emonsa kanssa ja huomattiin, että turkki on periytyvä ominaisuus. Cornish rexien jalostukseen käytettiin alkuaikoina lähinnä brittiläistä lyhytkarvaa, joka teki tyypin raskastekoisemmaksi, myöhemmin käytettiin mm. siamilaista, jolla saatiin kissat uudelleen sirommiksi.

Cornish rexit ovat elegantteja, korkeajalkaisia kissoja, joissa silmiinpistävintä on niiden kihara tai laineikas turkki. Turkki on hyvin pehmeä ja plyysimäinen. Viiksi- ja kulmakarvatkin ovat kiharaiset. Vartalo on keskipitkä, siro, kova ja lihaksikas ja cornish rexit ovatkin paljon painavampia kuin miltä ne näyttävät. Cornish rexillä on suora profiili ja pää on muodoltaan keskipitkä kiila, joka kapenee vahvaan leukaan. Korkealla päälaella sijaitsevat suuret, tyvestä leveät korvat. Silmät ovat keskikokoiset ja mantelin muotoiset. Häntä on pitkä, ohut ja suippeneva. Rex-kissoilla sallitaan kaikki värit ja ne kilpailevat näyttelyissä väriryhmissä, joita on yhdeksän.

Luonteeltaan cornish rex on kissaroduista vilkkain ja hyvin sosiaalinen. Sohvakoristeeksi nämä kissat eivät sovi, mutta lyhyen karvansa ja ihmisystävällisyytensä ansiosta ne ovat erinomaisia sylinlämmittäjiä ja käpertyvätkin heti syliin kun hetkeksikin istahtaa. Cornish rexit ovat varsin atleettisia ja osallistuvia, elämä ei todellakaan käy tylsäksi näiden kissojen seurassa, vai mitä sanoisit tiskaamisesta kissa olkapäällä ja toinen tiskikaapissa. Ne tulevat myös hyvin toimeen muiden eläinten kanssa.

Turkinhoidoksi riittää kotioloissa ahkera silittely, karvanlähtöaikaan rex-kissoja voi harjata kumisualla tai vauvanharjalla. Näyttelyyn valmistautuminen riippuu aina kyseisen kissan karvanlaadusta ja väristä, jotkut kissat pestään tai talkitaan ennen näyttelyä, toisille taas ei tarvitse tehdä mitään.

Ensimmäiset cornish rexit saapuivat maahamme Tanskasta ja Englannista vuonna 1967 ja rodun kasvatus alkoi heti seuraavana vuonna. Cornish rexejä kasvatetaan Suomessa aktiivisesti, pentuja on yleensä aina saatavilla. Cornish reximme ovat yleisesti ottaen terveitä, korkeatasoisia ja menestyvät hyvin näyttelyissä. Näitä hörökorvia onkin maassamme jo reilusti yli 1000. Cornish rexejä rekisteröidään yli sadan yksilön vuosivauhdilla.

© Suomen Rex-kissayhdistys ry