Bengalin luomisessa on Aasian leopardikissan lisäksi käytetty useita eri rotuja olevia kesykissoja; egyptin mauta, burmaa, abessinialaista, ocicatia sekä tabbykuvioisia amerikkalaisia lyhytkarvarotuja.

Ulkonäkö

Bengalin rakenne antaa siitä kauttaaltaan ”villin” vaikutelman. Se on kooltaan keskikokoinen tai suuri, hyvin lihaksikas ja sen takaosa on hieman korkeammalla kuin olkapäät. Vartalo on pitkä; bengali on perinyt Aasian leopardikissalta muutakin kuin täplikkään turkin; tyypillisellä bengalilla on yksi selkänikama enemmän kuin kotikissoilla. Pään muoto – korvien ja silmien sijainti, viiksityynyjen korostuminen luo kasvojen piirteet, jotka ovat luonteenomaisia vain bengaleille. Silmät ovat suurehkot olematta silti pullottavat, mutta kertovat kissan periytyvän lajista, joka on yösaalistaja. Turkki on lyhytkarvainen, vailla alusvillaa, käteen se tuntuu silkkisen pehmeältä.

Luonne

Bengali on tasapainoinen, ystävällinen, lempeä ja leikkisä lemmikkikissa. Bengalin esi-isänä on Aasian leopardikissa, pieni, villi kissaeläin, ei oikea leopardi. Rekisteröitävä bengali on kuitenkin aina vähintään neljän sukupolven päässä tuosta villistä esi-isästään. Bengali ei ole luonnostaan kovaääninen, eikä puhelias kissa, mutta se kylIä vastaa jos ”kysytään” ja oppii ”juttelemaan”jos siihen rohkaistaan. Bengali on innokas kiipeämään ja pitää korkeista paikoista. Bengalit pitävät vedestä eikä ole lainkaan tavatonta jos bengali haluaa tulla kylpyyn kanssasi. Bengali on myös erittäin lempeä ja hellyydenkipeä ja kehrää todella herkästi. Se kuitenkin itse haluaa valita hellyyshetkensä.

Bengalien sanotaan olevan myös erityisen älykkäitä. Varsin monet bengalikissan kanssa elämäänsä viettävät ovat havainneet ’lapsilukkojen’ olevan tarpeellisia vaikkei lapsia olekkaan perheessä. Luonnollisesti bengalien yksilölliset luonne-erot ovat suuria, niin kuin millä tahansa muullakin kissarodulla.

bengalikissa

Kuviointi

Täplikäs: Täplät ovat satunnaisia tai horisontaalisti asettuneita. Ruusukkeet, joissa on vaaleampi täplä osittain tai kokonaan reunustettu tummemmalla reunuksella, ovat yksivärisia täpliä toivotumpia, mutta ei vaadittuja. Täplien ja pohjavärin välisen kontrastin tulee olla mahdollisimman selvä, jolloin kuviointi on erottuva ja reunat terävät. Voimakkaat poskiraidat ja silmärajaukset ovat toivottavat. Horisontaaliset kuviot olkapäillä ovat toivottavia. Vatsan alusen tulee olla täplikäs.

Marmori: Kuvioinnin tulee muistuttaa mahdollisimman vähän klassista tabbykuviota. Kuvion tulee olla satunnaista (tuoden mielikuvan marmorista) mieluiten horisontaalisesti aaltoilevaa, kun kissa on venytettynä. Vertikaaliraidat eivät ole toivottavia. Etusijalle tulisi laittaa kissat, joilla on kolmea tai useampaa sävyä; pohjaväri, kuviot, ja kuvioiden tumma rajaus. Kontrastin tulee olla voimakas, muotojen erottuvat ja reunojen terävät. Vatsan alusen tulee olla täplikäs.

Bengalista on olemassa myös ”lumileopardi” versiot. Näitä ovat: seal Iynx point, seal mink ja seal sepia. Lynx point: on pohjaväriltään norsunluusta kermanväriseen. Kuvioinnin väri vaihtelee vaaleasta tummaan ruskeaan, ruosteeseen tai kellervään ruskeaan. Lynx point on naamioväri, joten rungon kuviointi on vaaleampaa kuin pään, hännän ja jalkojen. Hännänpään tulee olla tummanruskea. Silmät ovat siniset.

Seal mink ja seal sepia ovat pohjaväriltään norsunluun värisiä, kermanvärisiä tai vaalean ruosteen ruskeita, ja kuviointi on aina selvästi tummempi ja erottuva. Kuviointi voi vaihdella useissa sävyissä tummanruskeasta vaaleampaan. Seal minkilIä sallitaan lievä ero rungon ja pään, jalkojen ja hännän välillä. Anturoiden tulee olla tummanruskeat, joskin punertava vivahde sallitaan. Hännän pään tulee olla tumma. Seal minkin silmät ovat siniset taibengali sinivihreät, seal sepian vihreät tai keltaiset (kuten perusväreillä). Kaikki ”lumet” voivat olla joko täplikkäitä tai marmorikuvioisia.

 

Faktoja Bengaleista:

 

 

 

 

 

  • Rotu on ihmisen muovaama. Kaakkois-Aasiassa löytyy ’luonnollisesti’ syntyneitä hybridejä ihmisasutuksen levitessä ja sen myötä kotikissojen tullessa lähemmäksi viidakkoa.
  • Maailmassa on noin 27000 rekisteröityä bengalikissaa
  • Suomessa on tietojemme mukaan ehkä vain vajaa kuusikymmentä bengalikissaa. tällä hetkellä.

 

Mia Salmi, lyhennys Sirpa Järnberg