Miten kissanäyttelyihin pääsee kissan kanssa mukaan?

 

Kissanäyttelyitä Suomessa järjestävät Suomen Kissaliiton (SRK) alaiset rotukissayhdistykset ja kotikissayhdistykset.

Rotukissayhdistysten järjestämiin näyttelyihin voivat osallistua kotikissaluokassa  kotikissat ( kissat, joita ei ole rekisteröity) sekä tietenkin kaikki rotukissat (rotukissa on kissa, joka on rekisteröity ja siten hyväksytty tietyn rodun edustajaksi. SRK:n alaisten rotukissayhdistysten näyttelyihin voivat osallistua vain jonkin FIFe:n alaisen yhdistyksen rekisteröimät kissat, Suomessa siis SRK:n rekisteröimät rotukissat, tai tuontikissoista myös ne ei-FIFeläisessä yhdistyksessä rekisteröidyt kissat, joiden rekisteröinti on hyväksytty SRK:n rotutoimikunnassa). FIFen ulkopuolisessa rekisterissä olevilla FIFeen kuulumattomien näytteilleasettajien kissoilla tulee olla SRK:lta näyttelylisenssi, joka oikeuttaa osallistumaan Suomen Kissaliiton jäsenyhdistysten näyttelyihin. Kissakohtainen lisenssi on voimassa kalenterivuoden. Lisenssin hinnan päättää vuosittain liittokokous. Näyttelylisenssi voidaan myöntää vain World Cat Congressin (WCC) jäsen-järjestöihin kuuluvien näytteilleasettajien kissoille.
Mikäli kotikissa vaikuttaa kissalta, joka voisi tulla hyväksytyksi eurooppalaiseksi tai manxiksi, se voi lisäksi osallistua noviisiluokkaan, jonka kautta se mahdollisesti hyväksytään rekisteröitäväksi rotukissaksi.

Kotikissayhdistysten näyttelyt on tarkoitettu pelkästään kotikissoille.

Rotukissanäyttelyihin voivat osallistua vain jonkin SRK:n alaisen rotukissayhdistyksen jäsenet (ja ulkomaalaiset FIFen jäsenet), jäsenyys rotuyhdistyksessä ei siis yksistään riitä.

Kotikissanäyttelyissä ei vaadita minkään yhdistyksen jäsenyyttä.

Näyttelyyn ilmoitettavaa kissaa koskevat säännöt

Kissan tulee olla vähintään 3 kuukauden ikäinen näyttelyyn osallistuessaan.

10 kk ikäisellä uroksella tulee olla todistus kivesten laskeutumisesta, mikäli kissa ei ole kastroitu.

Kissan, joka osallistuu näyttelyyn tulee olla sääntöjen määräämällä tavalla rokotettuja kissoja. Tällä hetkellä rokotussääntöjen mukaan kissalla tulee olla voimassaoleva ja hyväksytty kissarutto- ja kissaflunssarokote  ja rokotus tulee olla annettu vähintään 15 vrk ennen näyttelyä. Ensimmäisen kerran annettu kissaflunssa-rokotus on voimassa vasta tehosteen jälkeen ja tehoste tulee olla annettu 15 vrk ennen näyttelyä. Kissaruttorokote ”elävällä” rokotteella on voimassa kaksi (2) vuotta, ”tapetulla” rokotteella rokote on voimassa yhden (1) vuoden. Kissaflunssarokote on voimassa yhden (1) vuoden.

Rabiesrokotusta ei tällä hetkellä vaadita suomalaiskissoilta, eikä kissoilta, jotka tulevat rabiesvapaasta maasta. Jos rabiesrokotus on kissalle annettu, ensimmäisen rokotuskerran jälkeen rokotus tulee olla annettu vähintään 15 vrk ennen näyttelyä, uusintarokotus voidaan kuitenkin ottaa vaikka näyttelyä edeltävänä päivänä, edellyttäen että edellinen rokotus on voimassa.

Näyttelyyn osallistuvan kissan tulee olla terve. Jokainen kissa käy eläinlääkärintarkastuksessa näyttelyyn tullessaan, ja eläinlääkäri voi evätä kissan pääsyn näyttelyyn, mikäli epäilee kissan tai samassa taloudessa elävällä toisen kissan olevan mahdollisesti tartunnanaiheuttaja (siis pelkkä epäilys riittää kissan epäämiseen näyttelystä).

Näyttelyyn eivät saa osallistua tiineenä olevat naaraat, naaraat joilla on alle luovutusikäiset pennut (Kissaliiton määritelmän mukaan), maitoa erittävät naaraat, kissat joiden varpaista on amputoitu (pysyvästi poistettu) kynnet eivätkä kuurot kissat.

Kissa, joka on saanut kolme kertaa EVA (ei voi arvostella) tai EVJ (ei voi jatkaa)-merkinnän aikaisemmissa näyttelyissä, ei saa myöskään osallistua näyttelyyn. EVA- ja EVJ-merkintä voidaan antaa kissalle, jota ei pystytä sen aggressiivisuuden takia arvostelemaan (joko varsinaisessa arvostelussa tai myöhemmissä arvostelutilanteissa).