”Tee-se-itse” kiipeilypuun ohjeet

Tarvikkeet:
– halkaisijaltaan 70mm pyöreä puupalkki
– tasoihin vanerilevyä
– tukevia kulmarautoja seinäkiinnitykseen
– ruuveja, nauloja, sinkilöitä ja verhoilunauloja
– puisia hyllynkannakkeita
– köyttä
– päällystykseen sopivaa kangasta

Tarvittavat työkalut:
– pora
– vasara
– nitoja
– pyörösaha
– sirkkeli
– ruuvimeisseli

Suunnittelu:
– mieti miten kauas seinästä haluat pystypalkin ja mitoita tasot sen mukaisesti, sillä palkki menee tasojen läpi
– mieti tasojen määrä ja koot ja varaa materiaalit sen mukaisesti
– mieti monesta kohtaa puu kiinnitetään seinään
– köyden menekki kannattaa laskea huolella, siihen tarvitset kiipeilypuun pituuden, köyden paksuuden sekä palkin halkaisijan mitat. Ensin lasketaan palkin ympärysmitta kaavalla 2пr, sitten lasketaan palkin pituudesta ja köyden paksuudesta monta kierrosta tarvitaan ja kerrotaan sitten ympärysmitta tällä luvulla. Köyttä kannattaa varata reilusti enemmän kuin laskemalla saatu mitta.

Työ:
– muotoile tasot sirkkelillä ja leikkaa niihin sopiviin kohtiin pyörösahalla palkin juuri mentävät reiät. Testaa, että tasot mahtuvat haluttuihin kohtiin. Leikkaa reiät myös lattiatukeen ja päällimmäiseen tasoon.
– verhoile tasot kankaalla, leikkaa reiän kohdalla kangas säteittäin keskipisteestä ja taivuta kangassektorit reiän sisään. Kiinnitä nitomalla. Huom! Älä päällystä vielä viimeistä tasoa.
– Kun tasot on valmiina voit aloittaa puun kokoamisen.
– Paina tolppa pohjalevyssä olevaan reikään. Tätä ei välttämättä tarvitse kiinnittää naulaamalla. Katso että levyn ja palkin lattiaa vasten tuleva puoli on linjassa.
– Ala kieputtaa köyttä tarkasti pohjalevystä ylöspäin. Tee huolellinen aloitus ja naulaa köysi tolppaan kiinni. Kun kieputat köyttä, naputtele vasaralla köysipakkaa tiiviimmäksi, että käytössä köysi ei valahda. Jatka köyden kieputtamista ensimmäiseen tasoon saakka.
– Pujota ensimmäinen taso huipulta köysipakan päälle, päättele köysi tason alle, kiinnitä se nauloilla ja katkaise. Naputtele taso tiukasti köyden päälle ja kiinnitä se muutamalla naulalla paikalleen.
– Jatka köyden kieputusta, tee aloitus samoin kuin alussa ja lopeta seuraavan tason alle samoin kuin ensimmäisellä kerralla.
– Seinäkiinnitystä varten olevien kulmarautojen kiinnitykset puuhun kannattaa tehdä tasojen alle. Saat ne näteimmin, kun kiinnität raudan tolppaan ja kieputat vasta sen jälkeen päälle köyden.Eli kannattaa miettiä monesta kohtaa kiinnitys halutaan toteuttaa. Yksi kiinnitys huipulta toimii hyvin. Huomioi sitten, että seinään tuleva vastakappale tulee sopivaan kohtaan. On erittäin tärkeää, että seinäkiinnityksestä tulee tukeva, eli ota huomioon myös seinän materiaali.

– Päättele lopuksi köysi hyvin viimeisen tason alle. Viimeinen taso pujotetaan sitten niin, että tason läpi tuleva palkki saadaan tasattua levyn kanssa. Naulaa taso tukevasti paikalleen ja päällystä nitomalla kangas kiinni tason alapuolelta.
– Lopuksi tasot tuetaan vielä hyllynkannakkeilla. Ruuvaa kannakkeet köyden läpi tolppaan ja tason alapintaan sopivan mittaisilla ruuveilla.

– Köyden pysymistä voi varmistaa naulaamalla huonekalunauloja sopiviin kohtiin köyden päältä.
– Tasojen alle voi ruuvata pieniä koukkuja, joihin voi ripustaa leluja roikkumaan.

Hauskoja askarteluhetkiä toivottavat Outi & kissat!