Kissojen käyttäytyminen: Lopeta tappelut kuusivaiheisella ohjeella

 

teksti: Larry Lachman, P.S.Y.D (Cat Fancy, January 2002, p. 45)
käännös: Heikki Laitala

”Sammy”, 5-vuotias sininaamio Siamilainen, tappeli säännöllisesti kolmen (kaikkiaan viidestä) samassa taloudessa olevan kissan kanssa n. 6 kuukautta. Hänen huoltajansa sai Sammyn 6 viikon ikäisenä San Bernardinon kissalasta Californiasta. Sammyn omistaja haki apua eläinlääkäriltä, joka antoi ensin Valiumia (diazepam), sitten BuSparia (busbironc) ja vielä Elavil- (amitriptylene) lääkitystä. Sammy reagoi huonosti kaikkiin noihin kolmeen lääkkeeseen ja mikään niistä ei kokonaan lopettanut hänen aggressiivista käyttäytymistään. Silloin hänen omistajansa soitti minulle.

Tutustuminen toisiin kissoihin

Kun uusi kissa tulee taloon, jossa jo ennestään on kissa tai kissoja, aikaisemmin talossa ollut kissa (tai kissat) luonnollisesti hallitsee reviiriään. Aikaisemmat asukkaat eivät vain tutki tai hyökkäile uutta tulokasta kohtaan vaan ne tutkivat tarkkaan ja haistelevat toisiaankin kuin vieraita. Tämä johtuu siitä, että aikaisemmat kissat kokevat ahdistusta ja tuntevat tarvetta puolustaa itseään.

Jotta kissojen ”sotatilaa” voisi vähentää uutta kissaa taloon tuotaessa, hanki eri sukupuolta oleva kissa kuin ennestään talossa oleva(t). Erota kissat toisistaan ainakin neljäksi viikoksi, että ne tottuvat uusiin hajuihin. Tällöin uusi tulokas edustaa ennustettavaa tilaa uuteen kotiin.

Aggressiivisen kissan/pennun käsittely

Noudata seuraavia kohtia, jos yksi tai useampi kissoistasi joutuu tappeluun toisten kanssa:

 1. Erota kissat kahdeksi viikoksi. Vähitellen totuttele kissat toisiinsa antamalla niiden ”haistella” suljetun oven alta. Tarjoa kummallekin osapuolelle herkkupaloja ja huomiota totuttelun ajan.
 2. Valmistele näköyhteys avaamalla ovea hitusen (varmista, ettei sitä pysty avaamaan enempää). Huomioi ja kehu taas kumpaakin osapuolta. Jatka seuraavaan kohtaan vasta, kun sähinää, murinaa tai hyökkäilyä ei esiinny.
 3. Aloita kahdesti päivässä viiden minuutin sopeuttamisjaksoilla. Tuo vähemmän aggressiivinen kissa isoon huoneeseen yksinään. Istu huoneen kauimmaiseen nurkkaan ovesta katsoen ja aloita herkkupalatuokio silitellen ja kehuen kissaa.
  Pyydä toista henkilöä tuomaan aggressiivisempi kissa lyhyissä valjaissa tai boxissa (josta se voi nähdä toisen kissan).
  Jos jompikumpi kissoista osoittaa aggressiivisia eleitä – luimistaa korvia kauas taakse, häntää heiluttamalla, kyyristymällä tai sähisemällä – ohjaa kissan huomio positiiviseen suuntaan vaikka pingispallon heitolla tai minttulelulla. Jos tämä ei onnistu ja aggressiivisuus yltyy, toru hyökkäävää sanomalla: EI! Erota kissat, odota 5 – 10 minuuttia ja kokeile uudestaan. Pyrkimyksenä on saavuttaa tila, jossa kumpikaan kissoista ei sähise, murise tai hyökkäile toista kohtaan.
 4. Kun aggressiiviset kehon eleet ja käyttäytyminen vähenee, lievennä kieltoja. Ota kissa ulos boksista tai vaihda pidempiin valjaisiin.
 5. Kun kumpikin osapuoli näyttää yhdenmukaisia merkkejä toisen läsnäolon sietämiseen, anna niiden kulkea vapaasti sopeuttamishetkien ajan huoneessa. Asteittain anna kummallekin lisää vapautta kulkea koko huoneistossa / talossa.
 6. Muutaman viikon jälkeen, jos jompikumpi tai kumpikin kissoista käyttäytyy levottomasti, ota yhteyttä eläinlääkäriisi tai homeopaattiin ja käytä joko homeopaattisia tai rauhoittavia lääkkeitä tässä sopeuttamisvaiheessa.
  12 – 16 viikon jälkeen, kissojesi tulisi tulla toimeen ilman merkkejä aggressiivisuudesta. Ainakin siinä määrin että ne sietävät toisiaan, joskus jopa tulevat parhaiksi kavereiksi.

Kahden ja puolen kuukauden jälkeen ensivisiitistä Sammyn luona, hänen omistajansa raportoi tilanteen rauhoittuneen. Sammy on hyvä kaveri yhden entisen vihamiehensä kanssa ja sietää muut.

Reprinted by permission. All rights reserved. Copyright CAT FANCY / Dr. Larry Lachman


Larry Lachman, Psy.D., host of ”The Family Animal Show,” on KAZU-90.3FM (http://www.kazu.org), and author of ”Dogs on the Couch” (1999, Overlook Press), ”Cats on the Counter” (2000, St. Martin’s Press) and ”Birds off the Perch” (2002, Simon & Schuster, Fireside Books), and columnist for CAT FANCY magazine, is an animal behavior consultant with a doctorate in clinical psychology who uses family systems therapy to treat dog, cat and pet bird misbehavior.

Dr. Larry is a member of the American Psychological Association, Animal Behavior Society, the Association of Pet Dog Trainers, the Dog Writer’s Association of America and the Cat Writers Association, Inc., as well as being recipient of the 2001 CWA Muse Medallion Award.