HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
Tiedote 23.4.02

KISSA EI OLE LAINSUOJATON

Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että vapaana kulkeva tai heitteille jätetty kissa ei ole lainsuojaton, kuten viime aikoina on julkisuudessa virheellisesti väitetty. Eläimen saa lopettaa vain ja ainoastaan sen omistaja. Kissan tai minkään muunkaan lemmikin liikkuminen yksin ilman omistajaansa ei suinkaan tarkoita, että se olisi villiintynyt.

Täysin villiintyneen kissan saa metsästyslain mukaan lopettaa maanomistaja tai metsästysoikeuden haltija. Käytännössä villiintyneen ja kesyn kissan erottaminen edellyttää, että kissa otetaan kiinni ja sitä tarkkaillaan vähintäänkin muutamien päivien ajan, jotta selviäsi, onko se villi vai vain oppinut varomaan vihamielisiä ihmisiä. Täysin villiintynyt kissa tunnistetaan lain mukaan sen käyttäytymisen ja elinpiirin perusteella. Edellytyksenä on mm. se, että kissa hankkii ravintonsa luonnosta. Heitteillä oleva tai kotoaan karannut kissa ei ole metsästyslain tarkoittama villiintynyt kissa eikä sitä saa tappaa.

Eläinsuojelulain 15.§:n mukaan irrallaan tavatun lemmikin saa ottaa kiinni ja toimittaa kunnalliseen talteenottopaikkaan. Esimerkiksi kotoaan karanneen lemmikin omistajalla on 15 vuorokautta aikaa noutaa lemmikkinsä talteenottopaikasta.

Kuntien järjestyssäännöt saattavat rajoittaa kissan vapaana ulkoilemista, mutta ne eivät kumoa lakeja ja asetuksia. Monissa kunnissa kissat saavatkin ulkoilla vapaasti sillä ehdolla, että niiden omistaja huolehtii esimerkiksi siitä, että lemmikki ei pääse likaamaan lasten leikkipaikkoja. Rauhattomilla kaupunkialueilla yksinään kuljeskelevaa kissaa uhkaavat monet vaarat. Vastuuntuntoinen omistaja ulkoiluttaakin lemmikkiään vain valvotusti aidatulla pihalla tai valjaissa.

LISÄTIETOJA:

HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry

– Puheenjohtaja Hannele Luukkainen, p. ja fax (09) 7242931, matkap. 040-5477770
– Tiedottaja Pia Peltopuro p. työ 09-7774470 fax 09-7774467, matkap. 040-5774733

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

– hoitaa pääkaupunkiseudulta löydettyjä tai viranomaisten huostaan ottamia eläimiä ja etsii niille uudet, vastuuntuntoiset kodit. Vuosittain yhdistys sijoittaa uusiin koteihin noin 1500 lemmikkieläintä. Eniten HESYä työllistävät kissat, joita yhdistys sijoittaa uusiin koteihin vuosittain noin 1200. Lisäksi hoidetaan mm. kaneja, pikkujyrsijöitä ja vesikilpikonnia. Viime vuosina yhdistyksen hoitoon päätyneiden koirien määrä on kasvanut voimakkaasti. Myös loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten määrä lisääntyy vuosi vuodelta.

– Yhdistyksen työtä vaikeuttaa eniten varojen puute – vuosittain eläinten pelastamiseen kuluu noin 420.000 euroa (2,5 miljoonaa mk). Yli 90% toimintaan kuluvista varoista saadaan yksityisiltä lahjoittajilta. Kodittomien eläinten avustustilin numero on Nordea 200118-113063.

———————————

HELSINGIN ELÄINSUOJELUYHDISTYS HESY ry
Yhdyskunnantie 11, 00680 HELSINKI
p. (09) 7774225 fax (09) 7774467
hesy@hesy.fi
www.hesy.fi

Tilaa kännykkälogo ja tue eläinsuojelua!
Lähetä viesti HESY LISTA numeroon 173069 (0,84 e/viesti)