Kissan kanssa

Juttusarja kissan aktivoinnista InCat Suomi ry:n 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi!

Kissan käytöstä miettiessä on hyvä pohtia, millainen on kissan luontainen käyttäytyminen; kissa hahmottaa tilan kolmiulotteisesti ja on sekä peto- että saaliseläin, eikä siksi viihdy niin paljon lattiatasossa, vaan kaipaa kiipeily-, tähystys- ja piiloutumismahdollisuuksia. Kissa on sosiaalinen hajumaailman eläin, muttei lähtökohtaisesti laumaeläin. Kissa on myös tehokas saalistaja, ja sen esi-isät ovatkin kuluttaneet päivästään noin ison osan ravinnon hankintaan. Kissan saalistuskäyttäytymisessä on erilaisia osa-alueita: saaliin paikallistaminen, hyökkäys, tappaminen ja syöminen. Ravinnonhankinta on pitkälti vaanimista ja nopeita, intensiivisiä liikuntapyrähdyksiä. Kissaa aktivoidessa pyritään toteuttamaan näitä osa-alueita, jotta se pääsee toteuttamaan näitä luontaisia toimintamallejaan. Kaikkien saalistamisen osa-alueiden ei tarvitse toteutua välttämättä yhdellä kerralla, vaan niistä voidaan toteuttaa vain osia – edes luonnossa kissan esi-isät eivät aina ole vieneet saalistusta loppuun asti, vaan ovat voineet toteuttaa eri osa-alueita myös erikseen.

Koska kissa on hajumaailman eläin, se aistii hajuja todella tarkasti. Se merkitsee ympäristöään erilaisin hajumerkein, joita syntyy esimerkiksi teroittamalla kynsiä, hieromalla suupielissä löytyvillä hajurauhasilla ja ulosteen avulla. Kissa pystyy aistimaan myös paljon hajuista; tyytyväinen kissa ja paniikissa oleva kissa erittävät erilaisia tuoksuja ilmaan, jotka kissa pystyy aistimaan. Kissalle nenän käyttö on tästä syystä hyvin luontaista ja tyypillistä, ja siksi kissat usein innostuvatkin aktivointipeleistä, joissa ruokaa voi etsiä nenän avulla – ja tämän vuoksi myös nosework on kissoille hyvinkin opetettavissa!
Tärkeää on myös huomioida, että luomalla kissalle rikkaan elinympäristön, jossa on paljon tekemistä ja mahdollisuuksia toteuttaa näitä lajityypillisiä käyttäytymismalleja, voidaan ennaltaehkäistä stressiä ja sen tuomia monia sairauksia. Tämän lisäksi voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa monenlaista ongelmakäytöstä.

 
Kissan kouluttaminen vaatii huumorintajua ja kärsivällisyyttä, koska sillä ei ole samanlaista miellyttämisenhalua kuin koiralla. Kissan kohdalla tästä syystä myös motivaattorin tulee olla kohdallaan. Aktiivisten kissojen kanssa kouluttaminen ja harrastaminen on huomattavasti helpompaa, passiivisemmilla kissoilla toimivan motivaattorin löytäminen voi viedä aikaa. Tästä lisää tulevissa artikkeleista!

Virikkeistäminen ja aktivointi
Virikkeistäminen eroaa aktivoinnista siten, että virikkeistämisessä tarjotaan kissalle sen lajityypillisen ympäristön, -käyttäytymisen sekä -tarpeiden eri osa-alueita siten, että kissa voi niitä omatoimisesti toteuttaa. Virikkeitä ovat erimerkiksi erilaiset kiipeilytasot, raapimispinnat (joissa kissa voi toteuttaa myös merkkaus- ja hajukäyttäytymistä), ikkunasta tähystäminen, juoma-automaatit, erilaiset lelut sekä ruuan etsiminen ja hankkiminen erilaisista aktivointikupeista/-leluista/-matoista nenää tai tassuja käyttäen.
Aktivoinnissa ihminen on mukana tekemisessä ja luo kissalle luontaiseen käyttäytymiseen pohjautuvaa tekemistä ja herättelee kissan aivonystyröitä. Se voi olla leikkimistä erilaisilla leluilla, valjaissa ulkoilua, suppailua, noseworkia, hauskojen temppujen opettelua tai vaikka esimerkiksi kissa-agilityä!

Aktivoinnin yksinkertaisin muoto on leikkiminen!
Leikkikäyttäytyminen on luonnollista erityisesti pennuille, mutta leikkisyys jatkuu kissoilla läpi elämän. Paitsi että kissa pääsee leikkiessä toteuttamaan luontaisia käyttäytymistarpeitaan, kehittää leikkiminen lisäksi sosiaalisia ja motorisia taitoja.
Leikkimisen ideana onkin tuottaa kissalle mielihyvää tarjoamalla kissalle saalistuskäyttäytymisen eri osia erilaisin leluin; esimerkiksi huiskan perässä vaanimista, hyökkäämistä ja myös “tappamista” tai potkuleluilla saaliin “tappamista”.
Leluilla leikkiminen kuluttaa fyysisesti, mutta leikkimisen luonteesta riippuen myös aivonystyrät saavat tekemistä. Aktiivisimpien kissojen kanssa pelkkä fyysinen väsyttäminen ei välttämättä riitä väsyttämään kissaa, vaan rinnalle tarvitaan lisäksi myös kovempaa tekemistä aivonystyröille, kuten esimerkiksi aktivointipelejä tai temppuilua.


Kissat kyllästyvät herkästi leluihin, toiset nopeammin kuin toiset, ja leluja olisi siksi hyvä vaihdella. Parhaita leluja usein ovat ne halvimmat, kuten narun päähän tehty isompi solmu tai rikki mennyt huiskalelu, paperitollerot ja nippusiteet. Kissan turvallisuuden täytyy olla etusijalla leikkiessä ja tämä on huomioitava erityisesti silloin, kun leluja jätetään kissalle valvomatta; eihän lelussa ole osia, joita kissa voisi saada nieltyä tai teräviä osia, joilla kissa voisi vahingoittaa itseään yksin leikkiessä?

Mitä sitten, jos kissa ei saa tarpeeksi virikkeitä tai aktivointia?

Kissan kannalta yhteinen tekeminen omistajan kanssa on usein toki jo mieluisaa, mutta aktivoinnin perimmäiset syyt ovat kissan luonnossa. Jo pelkästään se, ettei kissa saa toteuttaa luontaisia käyttäytymistarpeitaan, aiheuttaa kissalle turhautumista, joka purkautuu eri tavoin kissan luonteesta riippuen. Kissasta voi tulla huomionhakuinen, aggressiivinen tai passiivinen. Huomionhakuisuutta voi olla monin eri tavoin, esimerkiksi mouruaminen/huutaminen tai kiellettyjen asioiden tekeminen (joiden avulla kissa saa yleensä huomiota omistajaltaan, olkoonkin negatiivista kieltämistä). Aggressiivisuus voi kohdistua paitsi ihmiseen, myös muihin talouden lemmikkeihin.
Vaikeinta on huomata, että kissa on passivoitunut. Passivoitunut kissa voi olla jopa masentunut, ja tämä onkin yleisin ongelma kissoilla, joilla ei ole riittävästi virikkeitä tai aktiviteetteja; kissa nukkuu paljon, eikä lopulta edes jaksa kiinnostua aktiviteeteista. Nämä kissat tunnistetaan herkästi
niinä “helppoina kissoina”, jotka ovat arjessa helppoja tapauksia, koska eivät vaadi ihmiseltään mitään – ja tämän vuoksi passivoitumisen huomaaminen on erittäin haasteellista erityisesti vanhempien kissojen kohdalla. Passivoituneen kissan saaminen takaisin aktiviteettien pariin voi olla haasteellista.


Ongelmakäyttäytymistä ilmetessä onkin ensiarvoisen tärkeää paitsi selvittää, ettei taustalla ole kipua tai sairautta, myös se, saako kissa riittävästi virikkeitä ja aktivointia. Jos kissa esimerkiksi raapii sohvan kulmia voi miettiä, onko kissalla olemassa sallittua paikkaa, johon toteuttaa luontaista tarvettaan teroittaa kynsiä (esimerkiksi raapimispuu), ja onko kissalle opetettu, että tähän raapiminen on sallittua?
On tärkeää tarttua herkästi pieneenkin ongelmakäyttäytymiseen ja löytää syy sen taustalta, sillä erityisesti ongelman syyn ollessa virikkeiden tai aktivoinnin puute, on ongelma helppo ratkaista. Krooninen stressi, joka kissalle herkästi tulee myös virikkeiden ja aktivoinnin puutteesta, heikentää huomattavasti kissan terveyttä ja hyvinvointia ja vaikuttaa suoraan esimerkiksi kissan immuunipuolustukseen ja kissan elinikään, mutta myös kissan lisääntymiskykyyn.
Ongelmakäyttäytymisen ilmetessä terveydelliset syyt on ehdottomasti poissuljettava ensimmäisenä, ja jos kissa todetaan terveeksi, on hyvä tarkastaa, ettei kissa ole turhautunut. Apuna ongelmakäytöksen ratkaisemisessa voi käyttää myös kissoihin perehtynyttä eläintenkouluttajaa. Virikkeiden ja aktivoinnin lisäämisestä ei kuitenkaan koskaan ole ainakaan haittaa, joten näitä voi kokeilla myös itse eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen!

Vuosi 2022 on InCatin 20-vuotisjuhlavuosi ja samalla aktivoinnin teemavuosi!
Tulevan vuoden ajalle olemme koostaneet sinulle, jäsenemme, kuuden osan Kissan kanssa -artikkelisarjan, jossa pääset pureutumaan tarkemmin erilaisiin tapoihin aktivoida kissaa ja saat myös konkreettisia ohjeita aktivoida sekä vinkkejä kissan kotiaktivointiin. Tämä siksi, koska toivomme, että jokainen saa ideoita ja rohkaistuu kokeilemaan erilaista harrastamista kissansa kanssa, jos sieltä löytyisi vaikka juuri teille oma suosikkilaji, jota jatkaa pidemmällekin!
Ennen kaikkea toivomme, että useampi omistaja huomaisi kissan kanssa harrastamisen mahtavuuden ja sen, miten rakkaasta kissasta oppii monenlaisia asioita ja miten yhteinen side syvenee, kun kissan kanssa touhuaa!

Osat lähetetään sähköpostitse jäsenillemme noin joka toinen kuukausi automaattisesti.
Aiheitamme tulevat olemaan:

– Aktivointipelit

– Kissan kouluttamisen perusteet

– Temppukoulutus

– Kissa-agility

– Turvallinen ulkoilu

– Nosework

Tervetuloa mukaan, yhdessä kissasi kanssa!